Які вони нові об’єднані громади Буковини, що очікують виборів

23 грудня в Чернівецькій області відбудуться вибори до чотирьох новостворених громад – Хотинської, Чагорської, Неполоковецької та Ставчанської об’єднаних територіальних громад. Окрім того, 27 вересня було прийнято остаточне рішення про приєднання до м. Новодністровськ села Ломачинці. Відтак, до кінця року в Чернівецькій області будуть створені спільні органи управління в п’яти громадах. Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування підготував короткий огляд кожної з цих громад.

 

Новодністровська ОТГ

 

Ця громада була однією з перших громад в Україні, яка створилась навколо міста обласного значення, і рішення про її утворення в складі м. Новодністровськ, с. Ломачинці, с. Білоусівка, с. Ожеве, с. Василівка та с. Розкопинці були прийняті ще в серпні 2016 року. Проте через сумнівну позицію ЦВК щодо законодавчих норм, вибори в цю громаду не були призначені. Ситуацію змінило прийняття змін до законодавства, відповідно до яких, для об’єднання з містами обласного значення селам потрібно пройти процедуру приєднання, а не об’єднання. На сьогодні цю процедуру пройшла лише Ломачинецька сільська рада і 27 вересня на сесії Новодністровської міської ради було прийнято остаточне рішення про приєднання. У зв’язку зі зміною процедури, вибори в цю громаду не відбуваються, а Ломачинецька сільська рада вже розпочала процедуру реорганізації та створення спільних органів управління з Новодністровською міською радою.

Новодністровська ОТГ має одні з найбільших перспектив розвитку, оскільки на її території знаходиться Дністровська гідроакумулююча електростанція, яка після побудови всіх гідроагрегатів стане найбільшою ГАЕС в Європі та шостою за розміром у світі. На сьогодні значна частина мешканців міста Новодністровськ та навколишніх сіл залучені до будівництва ГАЕС, тож з метою забезпечення місцевих фахівців робочими місцями після завершення цього будівництва, місцева влада розпочала процес створення індустріального парку. Розташування самого міста Новодністровськ теж має стратегічне значення, оскільки він знаходиться приблизно на відстані 150 км від трьох обласних центрів: Чернівців, Хмельницького та Вінниці.

 

 

Хотинська ОТГ

 

До складу Хотинської об’єднаної громади увійшли м. Хотин та три сільські ради: Анадольська, Данковецька та Ворничанська. Загальна чисельність населення цієї громади – 11543. В Перспективному плані Хотинська громада визначена в значно більших масштабах і охоплює ще Атацьку, Каплівську, Пашковецьку, Круглицьку, Біловецьку, Ярівську та Крутеньківську сільські ради, тож в перспективі, чисельність цієї громади буде становити майже 19 тис. осіб. На території громади знаходиться державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця», а також значна територія громади знаходиться на березі річки Дністер, що сприяє розвитку туризму в цій громаді. Окрім того, тут розвинуте вирощування яблук та груш; нещодавно між м. Хотин та Недобоївською і Клішковецькою об’єднаними громадами було укладено договір міжмуніципального співробітництва «Яблунева агломерація», який спрямований на сприяння розвитку садівництва. Для Хотина це не перший договір співробітництва з об’єднаними громадами, оскільки минулого року був укладений договір щодо спільного вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами між цими ж територіальними громадами, а також Рукшинською ОТГ. Саме місто Хотин, в перспективі, має стати центром госпітального округу.

 

Чагорська ОТГ

 

Чагорська громада об’єднала навколо себе три сільські ради: Чагорську, Молодійську та Луковицьку (с. Луковиця та с. Кут). Чисельність населення цієї громади становить 10138 мешканців. Перевага її визначається в близькості до міста Чернівці та зручним розташуванням біля траси міжнародного значення. Окрім того, в межах земель Чагорської сільської ради знаходиться частина Міжнародного аеропорту «Чернівці». У зв’язку із близькістю громади до міста обласного значення, значна частина її жителів працюють в м. Чернівці. Ця громада є поліетнічною, оскільки в цих селах проживають представники румунської національності, а значна частина жителів села Молодія мають молдавське походження; більшість населення громади є українцями.

 

Неполоковецька ОТГ

 

Ця громада об’єднує 3 сільські ради, до складу яких входить селище Неполоківці та п’ять сіл: П’ядиківці, Берегомет, Клокічка, Реваківці, Оршівці. Загальна чисельність населення цієї громади становить 7581 жителів. На території громади знаходиться іхтіологічний заказник, а також державне підприємство «Неполоковецький комбінат хлібопродуктів», яке є основним постачальником борошна для хлібопекарських підприємств Чернівецької області. Громада має зручне розташування, оскільки знаходиться на трасі між двома обласними центрами – Чернівцями та Івано-Франківськом.

 

Ставчанська ОТГ

 

На даний момент до складу Ставчанської ОТГ увійшли тільки дві сільські ради: Ставчанська та Малятинецька. Чисельність населення цієї громади – 3221 житель, проте в перспективі до села мають приєднатися й інші населені пункти, оскільки в Перспективному плані формування спроможних громад Ставчанська ОТГ включала до себе ще низку сіл, але вони поки не прийняли рішення про добровільне об’єднання. На території громади знаходяться два ставки, в яких розводять рибу, також розвинутою є аграрний бізнес.

 

 

 

peredplata