У Чернівцях по справі Білика допитали першого свідка

26 березня в Першотравневому районному суді м. Чернівці відбулось судове засідання у справі депутата міської ради Ростислава Білика. Цього разу адвокат обвинуваченого на засідання приїхав. Сторони визначили порядок та обсяг дослідження доказів у справі. Також був допитаний один свідок.

 

На початку судового засідання прокурор зачитав повний текст обвинувального акту, згідно з яким Ростислав Білик своїми умисними діями, спрямованими на організацію підкупу виборців на звичайній виборчій дільниці №730506 під час виборів депутатів до Чернівецької міської ради вчинив злочин передбачений ч. 4 ст. 160 Кримінального Кодексу України (надання пропозиції, обіцянки виборцю неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, голосування за окремого кандидата на виборах,  вчинене кандидатом за попередньою з мовою групою осіб).

Ростислав Білик винним себе не визнав та повідомив, що надастьпояснення після дослідження доказів у справі. Це дослідження буде відбуватися наступний чином: допит свідків, які заявлені в кримінальному провадженні, дослідження письмових доказів, допит в якості обвинуваченого Ростислав  Білика та судові дебати.

У судовому засіданні було допитано у якості свідка координатора спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області Тараса ПрокопаНа вимогу суду на час допиту свідка було зупинено відео та аудіо фіксацію, якуздійснювали засоби масової інформації та звичайні слухачі. Однак, оскільки решта заявлених у даній справі свідків не прибули в судове засідання, причини неявки не повідомили, суд на місці оголосив перерву для повторного виклику свідків в судове засідання. Наступні дата та година судового засідання у справі Білика буде відома згодом.

 

Нагадуємо, що призначене на 7 березня Першотравневим районним судом м. Чернівці  судове засідання у справі Ростислава Білика було відкладено, оскільки не з’явився захисник обвинуваченого. А 28 лютого Першотравневий районний суд м. Чернівці завершив підготовче  судове засідання у справі Білика. Суд ухвалив кримінальне провадження відносно Білика призначити до судового розгляду. Справа слухається суддею одноособово у відкритому судовому засіданні в залі Першотравневого районного суду м.Чернівці.

 

«Справа Білика» тягнеться з 2015 року. Три з половиною роки тому, тоді ще кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів  за статтею 160 Кримінального кодексу України («Підкуп виборців»). У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці. Станом на  11 жовтня  2018 року троє свідків дали прямі свідчення, що їм пропонували грошову винагороду в обмін на голосування за Білика Ростислава, а ще раніше були засуджені троє організаторів підкупу. 17 жовтня припинились повноваження судді Олега Семенка. Після трьох самовідводів суддів за листопад у справі Ростислава Білика змінився суд – підсудність справи визначена за Першотравневим районним судом м. Чернівці. Причиною стало те, що протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями нового призначення не відбулося, оскільки не вистачає потрібної кількості суддів у Шевченківському суді для розподілу справи.

ОПОРА й надалі відстежуватиме перебіг судових засідань у цій справі. Нагадаємо також, що ОПОРА спільно з МВС та Національною поліцією розробила зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Відповідальність пропонується посилити, зокрема, у частині непрозорості фінансування виборчих кампаній, підкупу виборців, порушення таємниці голосування, організації виборчих злочинів службовими особами тощо. У квітні 2018 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №8270.

peredplata