На Буковині для захисту української мови спеціально створили комітет

На Буковині для захисту української мови спеціально створили комітетБуковинські правозахисники «Чернівецької правозахисної групи» виступили з ініціативою створення робочої групи Комітету захисту української мови.

Як розповів член групи Олексій Крикливець, мовне питання в Україні піднімається вже вісім років і зазвичай загострюється перед виборами. От і 5 червня рада проголосувала у першому читанні законопроект про засади державної мовної політики. Незважаючи на те, що цей закон непотрібний, несвоєчасний і потребує додаткового вивчення. Окрім того, він порушує норми Конституції, у статті 10 котрої чітко записано, що «державною мовою в Україні є українська мова». У разі ж прийняття закону в нинішньому вигляді можна говорити про розширення статусу російської мови до неофіційної другої державної, зменшення частки української мови в ЗМІ та школах, у вжитку в органах державної влади та місцевого самоврядування, а в певних регіонах українська мова просто стане мертвою. Тому наразі є реальна загроза її знищення, яку необхідно усунути. Робоча група Комітету захисту української мови використовуватиме для цього усі можливі засоби та закликає долучитися до цього усіх небайдужих активістів. Очолив Комітет шеф-редактор газети \”Час\” Петро Кобевко.

На жаль, опозиція 5 червня не змогла відстояти українську мову як єдину державну ні під стінами верховної ради, ні в самому парламенті, кажуть правозахисники. Але проблема полягає ще й у тому, що мовне питання надто політизоване. І нині багато хто говорить, що його розпалювання вигідне як опозиції, так і владі (кожен працює на свій електорат). Але за цими іграми можна втратити мову. Тому комітетівці закликають деполітизувати це питання і працювати на конструктив. Наразі подібні групи працюють в інших західних регіонах.

В свою чергу, представник об’єднаної опозиції очільник місцевих фронтовиків Максим Бурбак переконує, що ніяких ігор ніхто не веде, і мову вони не здадуть. «Ми програли бій, але не війну», —зауважив фронтовик. І сказав, що 5 червня у Києві на протестних заходах з Буковини було близько півсотні активістів. Вони робили все можливе, але партія влади ще з ночі підготувалась і блокувала дії опозиції. В будь-якому випадку, коли опозиція прийде до влади, вона подібні закони скасує.
Світлина

peredplata