26 депутатів Чернівецької міської ради вимагають сесії

26 депутатів Чернівецької міської ради вимагають сесії26 депутатів вимагають у секретаря міської ради Віталія Михайлішина негайно скликати сесію шостого липня на 15:00. Разом з тими хто фізично не міг підписатись але підтримав звернення, депутатів вже більшість від складу ради.

26 депутатів Чернівецької міської ради вимагають сесії
26 депутатів Чернівецької міської ради вимагають сесії

Об’єднана опозиція терміново скликає позачергову сесію облради
Постійна комісія з питань агропромислового розвитку Чернівецької обласної ради вирішила на підставі ч.8 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування» скликати позачергову сесію Чернівецької обласної ради 6 липня 2012 року на 15 годину для обговорення політичної кризи в країні.
Виконавчий апарат обласної ради повинен забезпечити інформування депутатів та громадськості краю щодо проведення позачергової сесії обласної ради.
Голова постійної комісії з питань агропромислового розвитку, голова фракції «Фронту Змін» в обласній раді Максим Бурбак та інші депутати, які входять до Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина», обурені тим, що звернення до голови обласної ради Михайла Гайнічеру щодо скликання позачергової сесії обласної ради 15 червня 2012 року, було проігноровано. Для голови обласної ради Звернення і підпис 36 депутатів обласної ради щодо недопустимості наступу на українську мову не мали жодного значення. Як зазначає керівник фракції «Батьківщина» в Чернівецькій облради Іван Мунтян, «владне керівництво області вслід за своїми колегами з Партії регіонів у Верховній раді крутять регламентом, законом і Конституцією, як шахраї-наперсточники своїми наперстками. Час покласти цьому край».
Це вже не перший випадок відвертого ігнорування з боку керівництва обласної ради пропозицій та звернень депутатів опозиційних сил, тому депутати підготували та подали до виконавчого апарату обласної ради проект рішення про недовіру голові обласної ради.

Юридична служба регіонального штабу Об’єднаної опозиції “ВО Батьківщина» надала Заперечення на лист Чернівецької обласної ради за № 01-12/31-593 від 15 червня 2012 року щодо відмови у скликанні позачергової сесії:

«Лист голови обласної ради про відмову у скликанні позачергової сесії обласної ради є безпідставними та суперечить вимогам Конституції і діючого законодавства.
Зокрема, згідно частини 2 статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування, їх посадові с особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законом України.
Частина 3 статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» також зобов’язує посадових осіб органів місцевого самоврядування діяти лише на підставі , в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, керуватись у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, прийнятими в межах їхньої компетенції.
В частині 7 статті 46 цього ж Закону, зокрема, зазначено, що сесія обласної ради повинна бути скликана за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу обласної ради. Частина в статті 55 Закону обов’язок щодо скликання сесії обласної ради покладає на голову цієї ради.
Таким чином, згідно діючого законодавства голова Чернівецької обласної ради, отримавши заяву однієї третини депутатів обласної ради з пропозицією щодо скликання позачергової сесії, зобов’язаний був скликати сесію обласної ради у визначеному порядку.
Як Конституція, так і Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не передбачають права голови обласної ради відмовити у скликанні сесії обласної ради при наявності пропозиції однієї третини депутатів, адже вищезазначена вимога Закону про те, що сесія в такому випадку «повинна бути скликана» є безальтернативною.
Не передбачено права голови обласної ради на скликання сесію обласної ради і в Законі України «Про доступ до публічної інформації» та в Регламенті Чернівецької обласної ради, на які є посилання у названому листі. Більше того, частина 2 пункту 2.1.5 Регламенту передбачає право голови довести свої заперечення у 3-х денний термін до ініціаторів сесії, які у разі згоди його виконати можуть офіційно відкликати своє подання у 3-х денний термін. Однак, якщо таке відкликання не відбулось, голова зобов’язаний скликати сесію, адже право на відмову від цього в Регламенті не передбачено.
Безпідставними є посилання в листі на лист та роз’яснення комітетів Верховної Ради України як на мотивацію відмови у скликанні сесії, адже вони носіть рекомендаційний, а не нормативний характер та не є тими джерелами права, якими згідно ст..24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повинні керуватись обласна рада та її голова у практичній діяльності. Більше того, в цих документах також нічого не сказано про право голови ради відмовити у пропозиції скликання позачергової сесії.
Таким чином, діюче законодавство не передбачає повноважень голови обласної ради відмовити у скликанні сесії ради при наявності пропозицій однієї третини депутатів про її скликання, як і не передбачає підстав для такої відмови. Вищезазначений лист голови Чернівецької обласної ради про відмову в скликанні сесії складений із перевищенням наданих йому повноважень.
Аргументація про неможливість розгляду запропонованого депутатами питання могла бути озвученою, обговореною та, при наявності підстав, прийнятою до уваги під час проведення пленарного засідання обласної ради. Більше того, депутатами обласної ради у відповідності до пункту 2.1.11 Регламенту Чернівецької обласної ради мають право під час сесії вносити нові пропозиції до порядку денного із дотриманням встановлених нормативними актами вимог.
Відмови голови обласної ради скликати сесії на пропозицію однієї третини депутатів обласної ради грубо порушила права депутатів обласної ради, передбачення частиною 2 статті 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

peredplata