Як змінились електоральні вподобання буковинців за місяць. Виборчий округ № 202

Станом на кінець червня ситуація з електоральними вподобаннями досить контрверсійна.

Ще місяць тому вподобання населення 202 округу були досить чіткі – біля 30% підтримували партію «Слуга народу», рівень підтримки БЮТ був на рівні 15-18%, БПП (ЄС) – також 15-18%.

Разом з тим, саме пасивна «гра» партій та їхніх представників зумовила падіння рейтингів як партій, так їхніх кандидатів. Алогічна, а іноді недолуга система вибору кандидата-мажоритарника від політичних сил, взагалі ввели в ступор електорат. У людей є питання до партій: а чим вони думали та який був мотив висування кандидатів від цих партій? Частина кандидатів має достатній «негативний» політичний бекграунд, частина замішана у корупційних схемах, але є й такі, які взагалі нікому не відомі, а є  досить контрверсійні  особистості.

Отже – рейтинг ПП «Слуга народу» падає – це закономірно. Після тотальної ейфорії населення починає думати головою, а не серцем.

Рейтинг БЮТ залишився на своєму рівні, що пояснюється стабільним рейтингом, традиційним для цих районів.

«Європейська солідарність» також перетне межу в 5% уподобань.

«Голос» буде мати підтримку молоді, що гарантуватиме їх прохід 5% в регіоні. Стабільно низьким є рейтинг «Опоблоку» та «За життя», РПЛ також набирає 5%.

Інша ситуація з мажоритарниками… Тут все неоднозначно, населення хоче голосувати «за людину», а не за «бренд».

Чинники, які будуть впливати на голосування у 202 окрузі такі:

  • виїзд молоді на літні канікули за межі України;
  • негативне сприйняття політичної сили П. Порошенка та її представників (хоч і колишніх);
  • бажання знайти «нові обличчя»;
  • консервативні погляди населення Путильського, Вижницького, Кіцманського та частини Сторожинецького районів;
  • вплив московського патріархату на вибір населення.

Провівши аналіз особистостей кандидатів, можна  дійти висновку, що серед 20 «бажаючих» отримати мандат – 10 – це представники-висуванці від партій та 10 – самовисуванці. Серед 10 самовисуванців – більша половина – технічні кандидати.

Отже, ситуація наступна:

Антонюк Ірина Валеріївна, АПУ. Керівник Терцентру  Кіцманщини, непрохідна, але з урахуванням її «адмінресурсу» в сфері соцзахисту набирає до 3,5%. Буде «пастись» на колишньому електоральному полі Фищука та Рибака, забираючи у них голоси.

Гешко Іван Тарасович. Самовисуванець. Ставленик депутата Чернівецької міськради Чинуша, за «ресурси» якого і балотується. Не зміг отримати «благословення» від ЗеКоманди, тому йде самовисуванцем. Його електорат – Кіцманщина, попередній рейтинг – до 6%, за рахунок голосів електорату Фищука та Рибака.

Гілюк Володимир Васильович. ПП «Радикальна партія Олега Ляшка». Тримає рейтинг партії, тобто – 2-3%. Непрохідний.

Заремський Максим Валентинович. ПП «Слуга народу». Найбільш контрверсійний кандидат. В останній день подачі документів був поставлений від «Слуги народу» замість ставленика Іллі Павлюка – Михайла Мангера. Колишній помічник регіонала Унгуряна. Тренер в спортзалі, працює в обладміністрації начальником відділу чергових. При загальному високому рейтингу партії в окрузі, має досить «непрохідний» рейтинг – до 10%, що пов’язано, напевно, з викидом в ЗМІ інформації про підтримку кандидатом секс-меншин, фотографії яких кандидат «лайкав» та постив у ФБ.

Кисилиця Віталій Георгійович. ПП «Опозиційна платформа – За життя». Має рейтинг партії до 5%. Цікаво, що раніше  кандидат невідомий взагалі в окрузі.

Козак Ігор Стеанович. ПП «Опозиційний блок». Має рейтинг партії до 2%. Невідомий. Можливо, техкандидат.

Купчанко Олександр Северинович. ПП «Європейська Солідарність». Невідомий кандидат. Отримає «солідарний» рейтинг своєї партії, біля – 4,5-5%. Непрохідний.

Маковей Андрій Дмитрович. ВО «Батьківщина». Має досить високий рейтинг. На виборах до ВРУ в 2014 році став третім в перегонах з результатом в 10%. На цих виборах має приблизно таку ж підтримку – біля 10-11%. Разом з тим, згідно з  інформацією антикорупційних активістів, які звернулись до НАБУ, НПУ, ГПУ, НАЗК, неодноразово порушив антикорупційне законодавство, не тільки адміністративне, але й кримінальне. При купівлі-продажу елітних автівок приховував від НАЗК їх вартість. Тому швидше за все  опустить свій рейтинг та рейтинг партії БЮТ в 202 окрузі.

Мангер Михайло Васильович. Самовисуванець. Планував іти від «Слуги народу», але в останню мить був змінений. Має «ресурси» Іллі Павлюка, буде відтягувати голоси від одного з лідерів гонки. Рейтинг – до 1%.

Орендович Микола Вікторович. Самовисуванець. Син начальника Сторожинецького лісгоспу АПК. Технічний кандидат, напевне, буде відтягувати голоси І. Рибака на Сторожинеччині. Має рейтинг  3%  за рахунок населення с. Панка та Слобода-Комарівці. Деякі натякають, що Орендович – технічний кандидат від Тичини І.Г., що може бути правдою, враховуючи вплив останнього на лісову галузь регіону. А завданням Орендовича, вочевидь, є збити рейтинги лідерів.

Поклітар Ростислав Іванович. ВО «Свобода». Традиційна підтримка – 3-3,5%. Непрохідний.

Поляк Василь Васильович. Самовисуванець. Рейтинг низький.

Тодеренчук Василь Мірчович. Самовисуванець. За першою версією – переплутав номер округу при подачі документів, та з кандидата 203 округу, став кандидатом 202 округу.

Інші висувають версію, що Тодеренчук – технічний кандидат або Тичини І., або Маковея А. Рейтинг – 1-2%.

Фищук Олександр Георгійович. ПП «Сила і честь». «Дєдушка вернувся!». Живіший всіх живих. Рейтинг партії «Сила і честь» в окрузі – 2,3-3%. Враховуючи це, середній рейтинг Фищука – біля 5%, буде забирати голоси Гешка та Рибака.

Фрей Петро Прокопович. Самовисуванець. Традиційний учасник виборів. Традиційний рейтинг – 5-7% (за рахунок голосів гуцулів Путильщини). Маючи підтримку біля 50% мешканців високогірних сіл, буде  відтягувати голоси у  І. Рибака, який мав підтримку на Путильщині.

Чорней Михайло Васильович. «Самопоміч». У „Самопомочі” 2 кандидати в окрузі – 2 депутати облради від цієї сили: Чорней та Гешко. Його важко назвати техкандидатом, але, очевидно, його основна задача – забрати голоси у Вижниці, яка є оплотом І. Рибака, і де Чорней має бізнес та підтримку підприємців. Рейтинг – біля 3%.

Шаповалова Катерина Геннадіївна. Самовисуванка. Начальник управління землеустрою та охорони земель, Головне управління Держгеокадастру у Чернівецькій області. Родом з Кривого Рогу. Технічний кандидат. Враховуючи місто народження, може бути техкандидатом від «Слуги народу». Особистий рейтинг – 0%.

Шлемко Володимир Теофілович. Самовисуванець. Нікому не відомий. Очевидно – технічний кандидат. Рейтинг – 0%.

Рибак Іван Петрович. Самовисуванець. Після президентських виборів швидко вийшов з БПП (хоча був керівником обласного осередку). Балотується як самовисуванець. До президентських виборів мав високий рейтинг народу – 20%. Тепер його електорат «розривають» як технічні кандидати, так й інші самовисуванці. Негативним «клеймом» є його причетність до БПП. Нинішній рейтинг коливається від 10% до 13%.

Тичина Іван Георгійович. Самовисуванець. «Найцікавіший» кандидат. Балотується як самовисуванець. Служить начальником Управління захисту економіки в Чернівецькій області. Маючи доступ до баз та правоохоронний ресурс, може «нашкодити» багатьом опонентам. Його електорат – молодь, населення Вижницького та Сторожинецького районів. Маючи досить сильні зв’язки в Києві та регіоні, напевне, буде «чужими руками» знищувати рейтинг опонентів та намагатися отримати підтримку підприємців, лісівників, правоохоронців, молоді округу. Рейтинг – біля  10%-12%, що несподівано виводить його у четвірку лідерів перегонів.

Можна констатувати, що рейтинг понад 10% мають А. Маковей, І. Рибак, І. Тичина та М. Заремський.

Основні «політичні» баталії вже почалися 1 липня та будуть проходити в режимі «бліц-криг».

Хто стане першим, покаже «ЧАС»…

 

 

 

peredplata