Громадська рада при Чернівецькій ОДА висловила своє обурення з приводу мовного закону ЗВЕРНЕННЯ

Громадська рада при Чернівецькій ОДА висловила своє обурення з приводу мовного закону ЗВЕРНЕННЯГромадська рада при Чернівецькій обласній державній адміністрації на своєму позачерговому засіданні 16 липня 2012 року ухвалила звернення, в якому висловила своє обурення з приводу прийняття у другому читанні Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики в Україні» тв закликала Президента України В.Януковича та Голову Верховної Ради України В. Литвина не підписувати цей законопроект.

Звертаючись до всіх мешканців Чернівецької області незалежно від їх етнічного походження, Громадська рада закликала земляків не піддаватися на політичні провокації авторів цього законопроекту, який не вирішує нагальних проблем та не сприяє розвитку національних культур, а є спробою відволікти увагу виборців від соціально-економічних проблем в державі та порушити одвічні традиції цивілізованих міжетнічних взаємин, які склалися в Україні та посилилися і розвинулися за часи її незалежності.

В роботі громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації брав участь перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць. За розроблений Президією Громадської ради проект звернення проголосували 20 членів ради (спискова чисельність членів ради становить 25 осіб).

Президенту України Віктору Януковичу
Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину
Голові Чернівецької ОДА Михайлу Папієву
До всіх мешканців Чернівецької області
ЗВЕРНЕННЯ
громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації з приводу прийняття у другому читанні Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики в Україні»
Прийнято 16 липня 2012 року

Ми, члени громадської ради при Чернівецькій обласній державній адміністрації, висловлюємо обурення з приводу прийняття Верховною Радою України у другому читанні законопроекту «Про засади державної мовної політики в Україні» і розцінюємо це як політичну провокацію.

Вважаємо, що мовна політика української держави дійсно потребує належного законодавчого врегулювання, оскільки країна дотепер живе за законом «Про мови в Українській РСР», прийнятим ще у 1989 році.

Але прийнятий законопроект замість того, щоб врегулювати використання державної мови та мов етнічних громад в публічній сфері, збурив українське суспільство та викликав негативне сприйняття у Чернівецькій області.

Схвалений у нелегітимний спосіб Верховною Радою України законопроект в багатьох випадках суперечить Конституції України і міжнародній практиці. У ньому, наприклад, містяться норми, які дозволяють використовувати регіональну мову замість державної, а не паралельно з нею, органам державної влади і місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам та організаціям.

Окрім цього, він впроваджує функціональну нерівність мов, надаючи виразну перевагу російській мові порівняно з іншими мовами, якими спілкуються громадяни України і для кого вона є рідною.

Наша позиція щодо доленосного питання стосовно засад державної мовної політики полягає в твердому розумінні необхідності беззаперечного дотримання статті 10 Конституції України, в якій зазначено, що державною мовою в Україні є українська мова і держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Водночас в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист мов національних меншин України.

Ці принципи відповідають демократичним засадам і світовій практиці захисту прав людини. Така постановка питання цілком співпадає із віковими традиціями багатонаціональної, мультикультурної, поліконфесійної Буковини, яка впродовж століть демонструє злагоду і порозуміння між представниками різних етносів Чернівецької області, традиції толерантності якої можуть слугувати добрим прикладом не лише для України, але й для Європи.
Звертаємося до Президента України Віктора Януковича як гаранта Конституції України з вимогою накласти вето на законопроект «Про засади державної мовної політики в Україні», проголосований у Верховній Раді України з численними порушеннями, і як такий, що, на нашу думку, суперечить Конституції України, рішенню Конституційного Суду України у справі про офіційне тлумачення положень статті 10 Конституції України від 14 грудня 1999 року №1-6/99 та європейській практиці.

Закликаємо голову Верховної Ради України Володимира Литвина не підписувати цього законопроекту.

Голові Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлу Папієву рекомендуємо звернутися до Президента України з проханням не підписувати цей законопроект.

Звертаємося до всіх мешканців Чернівецької області – українців та представників національних меншин – з закликом не піддаватися на політичні провокації авторів цього законопроекту, який не вирішує нагальних проблем та не сприяє розвитку національних культур, а є спробою відволікти увагу виборців від соціально-економічних проблем в державі та порушити одвічні традиції цивілізованих міжетнічних взаємин, які склалися в Україні та посилилися і розвинулися за часи її незалежності.

Напередодні 21-ї річниці Незалежності України не гаслами, а справами доведімо намір жити і працювати в незалежній вільній суверенній демократичній українській державі! Спрямуймо зусилля на її розбудову, а не знищення!

Громадська рада при Чернівецької облдержадміністрації:

Заступник голови Старик Володимир Петрович
Секретар Анциперов Арсеній Миколайович

Члени ГР
Баб’юк Ігор Орестович
Бешлей Володимир Васильович
Ботушанський Олег Васильович
Гаврада Ігор Остапович
Дорош Володимир Ілліч
Кирилюк Марія Іванівна
Кирпушко Ярослав Васильович
Ковальчук Оксана Петрівна
Круглашов Анатолій Миколайович
Курко Ярослав Степанович
Медведєв Віктор Григорович
Николайчук Ольга Миколаївна
Олійник Євгенія Юріївна
Смолдирева Тетяна Петрівна
Філяк Ярослав Юрійович
Халавка Тарас Богданович
Шкварковський Володимир Антонович
Шкрета Алла Генадіївна

Світлина з соцільної мережі vk.com

peredplata