Хто за і проти губернатора Буковини

Перші дні на посаді голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука подібні до запуску кляузи на Черемоші, по якій понеслися дараби  вниз. А бокотар  (губернатор) стоїть на мокрих колодах без весла і точки опори. Ці дараби хвилі кидають на каміння, на скелі. Вони перемелюють все на своєму шляху. Стрімко і страшно несуться плоти по Черемошу. Щось подібне з губернатором було.

Але пройшов тиждень –  і з’явилося у його руках весло. І вже дараба стає керованою, а бокотар впевненішим і стійкішим. Він втримався…

Тепер починається активний період підбору команди, з якою Сергій Осачук налаштований працювати стільки, скільки йому припише президент Зеленський. Команда голови ОДА, напевне, буде уподоблена йому.

На першому брифінгу, який Сергій Дмитрович проводив у незвичному для буковинських політиків та ЗМІ місці та таким же незвичним способом, найбільше питань стосувалися кадрів. Сергій Осачук прагнув бути відвертим наскільки йому дозволяв характер, посада та навколишнє оточення. А окрім журналістів на сходах при владі в ОДА на брифінг прийшли активні та злі активісти (про них детальніше трохи нижче).

Перші кадри, які будуть у команді голови ОДА підтверджують, що Осачук з Проданом – це два чоботи – пара. Швидше за все, першим заступником стане Богдан Ковалюк, депутат Чернівецької міської ради від «Самопомочі», яку він покинув. А у міськраді здебільшого голосує так, як Василь Продан та його «Рідне місто». Також часто Богдан Іванович озвучує наміри депутатської більшості. Кажуть ті, хто знає, що й до депутатства Богдана привів той же Продан, який зумів у фракції «Самопоміч» контролювати 4 з 6 депутатів. Двох, що залишилися, контролює досі Федорук з Бурбаком. Таким чином «Самопоміч» у Чернівцях стала повністю ренегатською.

Також заступницею буде Наталія Гусак. Вона також була дотична до «Самопомочі». Але на виборах у 2015 році вирішила піти під прапорами «Народного контролю». Тоді вона робила гучну заяву про контроль над «Самопоміччю». Але не вказувала конкретних контролерів: Продана чи Бурбака. Тож проти кого вона виступала тоді –  невідомо. Швидше за все Гусак – це людина Бурбака. Їй не вдалося добитися мандату депутатки, тож вона подалася в активісти. Злі і добрі голоси подейкують, що Гусак – з когорти «соросят» (прихильників і уродженців філантропа і фінансиста Джорджа Сороса (Шварца).

Якщо тут нема помилки, то майбутні призначення заступників підтверджують припущення окремих політологів, що Осачук на посаді голови ОДА – це прекрасний у цих умовах сепаратний мир Продана і Бурбака. Вони змогли порозумітися на певний час і відтепер будуть разом керувати Чернівцями та Буковиною. Якщо це піде на користь людям і краю, то нехай керують. Якщо ні… то на них є:

 

Увага! У місті злі активісти

Активісти, як прошарок з робітників, селян і трудової інтелігенції, виникли на руїнах революційних барикад. Саме тоді, коли народ вже розбирав барикади і наводив порядки на вулицях міст і сіл України, з’явилися агресивні активісти. Вони були добре організовані, екіпіровані та мотивовані. Вони ходили по кабінетах різних установ і грізно чогось вимагали. Не раз тупотіли ногами по чиновницьких столах, махали кулаками перед справжніми держимордами, своїм видом і криком лякали добросовісних держслужбовців.

Коли все стихло, ці активісти швидко знайшли місця у різних громадських радах при владі та при управліннях, котрі мають матеріальні ресурси чи бюджетні кошти. Це, здебільшого, у лісовій галузі, у водних та земельних ресурсах, у податковій адміністрації, у правоохоронних органах й у митній службі. Напевне, там мали і свій інтерес. Не завжди законний.

Про це свідчило кілька гучних криміналів з активістами у лісі та у навчальних закладах. Відразу після революції Гідності засудили якогось активіста, який хотів поживитися на деревині та ще одного, який брав гроші за вступ до вишу.

Після отих двох посадок правоохоронці вирішили, що цього достатньо, аби трохи приглушити апетит активістів і залишити їх у спокої.

Напевне, відбулася зачистка фіктивних активістів від справжніх. Бо під кримінал потрапили саме ті, хто був на майдані, хто прагнув змінити суспільство і активізувати громадський простір.

Отож активісти ходять знову по місту. І нема на те ради. Вони зараз  скрізь і всюди. Бо це їхній зоряний час. Можна на зламі влади щось прихопити. Хтось – трохи посад, хтось – трохи грошей, хтось – влади…

Самому голові ОДА також варто до активістів ставитися з осторогою. Бо сьогодні їхні власники спрямовують сили на одні структури, а завтра можуть й за нього взятися.

 

Хто на губернатора?

Можемо впевнено заявити: у нас вже є влада. Її не було більше року. Вірніше, вона була, але не зовсім повна. Бо після звільнення з посади Олександра Фищука протягом року був виконувачем обов’язків голови ОДА Михайло Павлюк. Він не мав можливостей ні з кадрами порядок навести, ні повноцінно керувати областю.

Окрім того, не припиняються війни у Чернівецькій міській раді. Там Продан не дає спокою Каспруку. А Каспрук не має часу і сил на господарку. Бо воює з Проданом і депутатами. Тим часом місто стає депресивним з облупленими стінами австрійських архітектурних споруд, зі зруйнованими дорогами, з падаючими на голови безпечних чернівчан балконами.

Правду сказати, людям цей безлад добряче набрид. Вони хотіли би якогось порядку. Можливо, саме через це так активно голосували за президента Зеленського та його «Слугу народу». Вірили у доброго царя, який принесе мир і злагоду на буковинську землю і дасть буковинцям мудрого правителя. Президент останнє виконав. А з миром і злагодою доведеться ще трохи почекати.

Бо довкола Сергія Осачука вже рояться різні сили, які б хотіли трохи влади урвати. Першими стартанули «Слуги народу». І даремно вони це зробили. Ні з того, ні з сього «слуги» запустили до будинку з левам голову обкому Віталія Другановського. Його ніхто там не чекав. Але й звідти не проганяв. Він сидів у президіях на різних засіданнях ОДА і обласної ради, ходив на колегії. Відвідував урочистості, приймав дари… І майже звикся з тим, що він керуватиме областю. А тут президент мав іншу думку та іншу кандидатуру. Це образило «слуг народу». Депутати від Буковини навіть гнівне звернення написали до президента, аби він не  призначав Осачука, а призначив головою ОДА Другановського.  Сам претендент у соціальних мережах та ФБ перепощував брудні наклепи на Сергія Дмитровича. Чим, до речі, ще більше нашкодив собі.

Бо після призначення Осачука, кажуть, у нього була коротка розмова зі «слугами». Вона нічого не дала ні голові ОДА, ані «слугам», котрі через хвилин 11 покинули кабінет.

На брифінгу Осачук дуже обережно говорив про перспективи «Слуг народу» отримати будь–які посади в ОДА. Таким чином губернатор, сам того не бажаючи, породив собі опозицію у вигляді парткому «Слуга народу» Чернівецької області. І хоч більшість (три з чотирьох) народних депутатів–мажоритарників прийшли на інавгурацію губернатора і нібито його привітали, але оскомина залишилася з обох сторін.

Другою силою, яка б могла стати опозицією, повинна бути ВО «Батьківщина». Її лідер Юлія Тимошенко «пішла на ви» у Києві. Вона Зеленського кличе на корпоративи з роялем, а не на президентський пост. Вона бачить його блазнем, а не керівником держави. Іван Мунтян, голова обкому ВО «Батьківщина» та голова Чернівецької обласної ради мусить іти за своїм лідером. Але він має проблеми: НАБУ крутить кримінал по санаторію «Брусниця». Сам Іван Миколайович виїхав до Америки і не міг навіть бути на представленні голови ОДА. Чи, може, не хотів?..

Йому зараз не до опозиції. Йому би посаду, волю і капітали зберегти. З огляду на те, що ще один бютівець, голова міськкому ВО «Батьківщина» Олександр Пуршага досі зберігає посаду начальника управління капітального будівництва ОДА, Сергія Осачука влаштовує така, з дозволу сказати, опозиція людей від Юлії Тимошенко.

Третьою силою, яка не стає поки що опозицією, є «Народний Фронт» та його лідер в області Максим Бурбак. Якщо він таки насправді з Проданом знайшов спільну мову, то при владі залишаться його протеже і у БУВР, і у земельних ресурсах, і у Держпродспоживслужбі і т. д.  Поплатитися посадою може тільки Олексій Каспрук. Його розміняють на мир і дружбу.

І чого за цих умов меркинею не стати Оксані Продан?..

Якщо її підтримає міська, обласна, київська влади, партії «Рідне місто», «Народний Фронт», УДАР, «Слуга народу», то вона неодмінно буде вибрана на майбутніх виборах міською головихою.

А ще в останні дні почали порівнювати правління уряду Яценюка з Гончаруковим не на користь останнього. Тож можливе повернення Арсенія Петровича.

Четвертою силою для опозиції міг би бути Сокирянський районний голова Василь Козак. Але не буде. Бо його АПУ і його заступник Олексій Бойко підуть на службу до Сергія Осачука.

Так невже в опозиції на Буковині буде тільки один Другановський?!

Можливо. Якщо не прокинеться партія Петра Порошенка «Європейська солідарність». Досі її опозиційність була обмежена тим, що голова обкому «ЄС» Михайло Павлюк був в. о.  голови ОДА. Тепер руки розв’язані.

Тож до справи, панове!

Петро Кобевко

peredplata