Опозиція починає і… програє?

Опозиція починає і… програє?Для пересічного українця вітчизняна політика вже традиційно не сумісна з здоровим глуздом. При чому, чим ближче до виборів, тим менше глузду. Не стали винятком і прийдешні вибори до Верховної Ради, які відбудуться цього року 28 жовтня.
Політичні сили Чернівецької області схоже вирішили не руйнувати традиції безглуздості української політики і, як за звичай, додати до національного безладу краплину близького нам буковинського політичного хаосу.

Якщо спробувати сформувати рейтинг буковинських політичних алогізмів, першість очевидно посядуть місто Чернівці, де раптово (і для самого себе) опозиціонером став колишній міський голова Микола Федорук. Багато хто пам’ятає Миколу Федорука як палкого комсомольця, противника встановлення пам’ятника Буковинському куреню, прихильника Віктора Януковича у 2004 році, який забороняв тодішній опозиції пікети візитів нинішнього Президента. Саме позиція Федорука призвела до того, що в Чернівцях, чи не єдиному місті Західної України, донині збереглися радянські символи. Колишнього голову Чернівецької міськради пов’язують з резонансними корупційними скандалами. Що й сказати… гідна кандидатура від опозиції.
Хоча сам Микола Трохимович не приховує власних інтересів. За його словами, балотуватися до Парламенту від опозиції йому довелося через… брак грошей. Тобто хто дав грошей, за того й піде Федорук.
Не зрозуміла позиція місцевих регіоналів, які плекають секретаря міської ради Віталія Михайлішина. Вочевидь, що на Грушевського, 1 чудово розуміють, що Михайлішин, як політична фігура ще занадто «сирий» з його 11 відсотками рейтингу. Однак через внутрішньопартійну боротьбу старо- та новорегіоналів, довірою обласного керівництва користуються обмежене число осіб.
Крім того, Віталій Михайлішин є людиною Дмитра Фірташа, тож зрозуміло, хто матиме вплив на секретаря міської ради. Також у буковинських політичних колах подейкують, що прерогативою для патронів Михайлішина залишаються Чернівці, тож не факт, що той стовідсотково йтиме до Парламенту. Все ж таки вибори міського голови рано чи пізно таки призначать, а коштів в Михайлішина як майбутнього мера вкладено чимало.
Ситуація у Чернівцях складається сприятливою для «вистрілювання» молодих політиків. Зокрема, здатен «попити кров» і владі, і формальній опозиції гіперактивний свободівець Назар Горук. Тим більше, що соцопитування дають йому майже 29%, що дає підставу вважати свободівця реальним потенційним переможцем виборів на цьому окрузі. Проте опозиція не наважилася висунути Горука, розуміючи, що він не «кришуватиме» нічийого бізнесу.
Друге місце у рейтингу буковинських політичних алогізмів посідають кандидати у депутати по Сторожинецькому округу. Від влади має намір йти начальник обласного управління освіти, колишній член «Єдиної України», партії Промисловців і підприємців України, «Трудова Україна», «Вперед, Україно!», «Народної партії», «Єдиного центру», а нині регіонал Михайло Бауер. Згідно результатів нещодавно проведеного кафедрою політології та державного управління Чернівецького національного університету соціологічного опитування, головний освітянин області має рейтинг нижче статистичної похибки, але ж й адмінресурс ще ніхто не скасовував!
Гідним суперником Бауерові на окрузі буде кандидат від опозиції Олександр Фищук, колишній головний податківець області, нині депутат обласної ради від Фронту змін. Згідно результатів згаданого вже соціологічного опитування, Олександр Фищук по 202 округу має найнижчий рейтинг серед інших потенційних опозиційних кандидатів.
Залишається таємницею причини висування опозицією слабкого кандидата по округу, де опозиція здатна стовідсотково перемагати. Таким шансом звичайно ж скористається низка самовисуванців, принаймні свій намір йти по вказаному округу вже оприлюднив бізнесмен Іван Рибак. Крім того, ще не відома позиція невгамовного шеф-редактора газети «Час» Петра Кобевка, який на теренах Кіцманщини та Вижниччини має чи не найбільшу підтримку серед опозиційних кандидатів.
Подібна ситуація й по Хотинському округу. Якщо опозиція визначилася зі своїм кандидатом, ним став Василь Мельник – права рука колишнього губернатора Теофіла Бауера, від влади можуть йти перший космонавт Леонід Каденюк та близький родич голови облдержадміністрації Артем Семенюк. Усі три кандидатури є не надто розкрученими у чотирьох районах та місті Новодністровськ. Але й тут не обійшлося без сюрпризів: округ вже довший час торгує борошном колишній мер Новодністровська та колишній член Фронту змін Руслан Панчишин. Хоча для спокушених українською політикою зрозуміло, що Панчишин креатура Фронту змін, який має на меті перемогти на окрузі та додати ще один багнет «фронтовикам»в обхід домовленостям опозиціонерів.
Однозначно можна стверджувати, що Хотинський округ мовчазно віддано на розігрування Фронту змін та Партії регіонів.
Не менш алогічною виглядає ситуація по так званому «румунському» округу з центром у Новоселиці. До останнього моменту опозиція не наважувалася висунути тут свого кандидата. Позиція опозиції зрозуміла: в окрузі більшість населення становить румуномовне населення, яке традиційно підтримує провладні сили. Крім того, «регіонали» можуть виставити низку потужних кандидатів – Івана Семенюка, Івана Попеску, або ж принаймні, Михайла Жара.
Тут знову спрацювала українська політична алогічність – від Партії регіонів йтиме маловідомий протеже Дмитра Фірташа, голова «Чернівціоблгаз» Генадій Федоряк. Опозиція в останній момент віддає округ «Свободі» за принципом «На тобі Боже, що мені не гоже». Але коли «Свобода» висуває мажоритарника Степана Спіжавку, від ВО «Батьківщина» висувається лікар з Новоселиці Іван Паламар. Також не варто відкидати претензії депутата облради від Громадянської опозиції, яка увійшла до списку «За Батьківщину» Руслана Мельника, який відтягне на себе чимало потенційних голосів опозиції.
Так чи інакше, вибори до Верховної Ради-2012 у Чернівецькій області обіцяють бути насиченими відсутністю логіки, порушеннями домовленостей, максимальною закритістю та непрозорістю від виборця та несподіваністю результатів, принаймні для тих, хто обиратиме.
Андрій Шевчук, політичний аналітик

peredplata