Регіонал: зі статусом румунської мови треба почекати до грудня

Регіонал: зі статусом румунської мови треба почекати до грудняРішення про статус румунської мови в Чернівецькій області буде прийняте після розробки Кабміном механізмів реалізації мовного закону.

Про це сказав депутат від Партії регіонів Іван Попеску.

\”Ми будемо чекати, доки уряд надасть механізм реалізації закону. Наприклад, за рахунок яких бюджетних коштів треба буде його реалізовувати?… Протягом трьох місяців, я думаю, всі рекомендації будуть готові, тоді ми приймемо рішення про підвищення статусу румунської\”, – сказав він.

На думку депутата, з підвищенням статусу мови поспішати сенсу нема.

\”В Чернівецькій області, наприклад, в Герцаєвському районі, де 97% румуномовного населення, в усіх селах є румунські школи, в усіх селах голови сільрад знають мову, міліція знає мову. В принципі, румунська мова функціонує на основі закону про мови 1989 року і з цим ніяких проблем нема\”, – сказав він.

Як відомо, російській мові вже надали статус регіональної – Одеська міська та обласна ради, Запорізька і Донецька обласні ради та Севастопольська міська, а також Луганська, Дніпропетровська та Херсонська облради.

Заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що лише українська та російська мови наразі потребують особливого статусу на території України.

Джерело

peredplata