Безкарні депутати-піаністи Чернівецької обласної ради

Безкарні депутати-піаністи Чернівецької обласної радиНеособисте голосування – це стала ознака українського парламенту. Майже всі депутати у верховній раді голосують за свого сусіда або ж віддають свою карточку для голосування. І не бачать в цьому нічого поганого. Хоча це й є прямим порушенням Конституції, законів. Тим же грішать і депутати місцевих рад. 31 травня 2012 року ми особисто засікли кілька так званих піаністів. Тобто депутатів, які голосують чужими картками. І такі були чи не від усіх фракцій. Зокрема, регіонал Микола Харабара, нашоукраїнець Ігор Кібіч, фронтовик Фищук тощо. Такими своїми діями депутати порушили низку законів.

Газета «Час» про це писала, а наш читач згодом звернувся із відповідною заявою про порушення чинного законодавства депутатами Чернівецької обласної ради до Генеральної прокуратури України з вимогою провести ретельну перевірку викладених у публікації фактів.

Генпрокуратура переслала заяву прокуратурі Чернівецької області, а вже та, в свою чергу, голові постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики Чернівецької обласної ради Матвію Куцаку. І от нещодавно той відповів.

У відповіді йдеться «про результати перевірки факту зловживання своїми повноваженнями депутатами» облради. Матвій Куцак пише, що викладене могло мати місце, і це є порушенням регламенту, окремих положень законів про місцеве самоврядування та про статус депутатів місцевих рад. Він переконує, що перед сесійним засіданням кожен депутат отримує карточку для голосування під відповідним номером. А особистий підпис під отриманням карточки категорично унеможливлює отримання її іншим депутатом. Також голова регламентного комітету запевнив, що це питання розглянуте на засіданні комісії і результати перевірки доведені до керівників фракцій у Чернівецькій обласній раді.

Безкарні депутати-піаністи Чернівецької обласної ради
Безкарні депутати-піаністи Чернівецької обласної ради

Але, попри те, за порушення нікого не покарано, жодних правових наслідків для порушників ні перевірка, ні її результати не дали. І те, що до фракцій доведено результати перевірки, ще не значить, що всі депутати почнуть одразу голосувати особисто.

Хоча вже на останній позачерговій сесії Чернівецької обласної ради ми не помітили злісних «піаністів». Що не можна сказати про депутатів Чернівецької міської ради.

Ми ж продовжуватимемо слідкувати за тим, наскільки зрозуміли доведену до них інформацію депутати.

Надія ВІРНА

peredplata