Директора школи в Чернівцях знову звільнено. Втретє

Директора школи в Чернівцях знову звільнено. ВтретєВідновленого на посаді директора Чернівецької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №22 Володимира Солодовнікова начальниця міського управління освіти Василина Малишевська знову звільнила. Це вже третє його звільнення з цієї посади. Перші два були оскаржені паном Солодовніковим і визнані незаконними. На третє, яке вже тричі екс-директор Солодовніков вважає незаконним, готує подання до суду.

Ми вже писали про те, що війна між Солодовніковим та Малишевською триває вже не один рік. І це вартує бюджету місту коштів. Адже тільки за друге незаконне звільнення управління має сплатити директору більше 30 тисяч гривень.

Історія ж третього звільнення не менш заплутана, ніж перших двох. Після чергового поновлення через суд 10 липня управління довго не хотіло видавати наказ про це та відшкодовувати призначені судом кошти.

Тим часом пан Солодовніков влаштувався в 22-гу школу вчителем фізичної культури. Не дочекавшись від управління наказу на поновлення на посаді директора та передачі справ, він влітку написав заяву на відпустку як учитель. І поїхав відпочивати. Так склались обставини, що зміг повернутися додому на два дні пізніше, ніж брав відпустку. Про що повідомив в.о. директора школи №22. Але по поверненню додому на Солодовнікова чекав неприємний сюрприз.

30 липня управління освіти Чернівецької міської ради видало наказ про поновлення Володимира Солодовнікова на посаді директора (якраз в цей час спливав термін виконання рішення суду, в іншому випадку – кримінальна справа). Тоді вчитель Солодовніков був у відпустці. Попередньо його ніхто про цей наказ не повідомляв, не ознайомлював, хоча він чи не щодня цікавився у управління, коли ж відбудеться поновлення і йому виплатять кошти. Там казали, що рішення суду оскаржуватимуть. Сам же наказ на поновлення Солодовніков отримав поштою по поверненню з відпустки 10 серпня.

Тоді пан Володимир звернувся до управління, аби ті передали йому всі справи, печатку тощо. Представники управління згодом прийшли. Але не для передачі справ, а для… чергового звільнення Солодовнікова. «За прогули буз поважних причин», як йдеться у наказі про звільнення директора. Наказ підписаний 14 серпня. Наголосимо, що заяву про відпустку писав вчитель фізичної культури Солодовніков, а за прогули звільняють директора школи, який не писав заяви на відпустку, ні працював у той час на посаді директора. Як таке можливе, невідомо. Адже навіть пояснення вчитель фізкультури щодо відсутності протягом двох днів Солодовніков писав 10 серпня в.о. директора школи Д. Сторощук. Хоча в той час, за логікою управління, директором уже був він.

Зрозуміло, що у начальниці управління освіти міської ради величезний зуб на директора Солодовнікова. Але вже втретє вона його звільняє з очевидними навіть не для юриста порушеннями.

Тим часом ті всі перипетії підірвали здоров’я пана Солодовнікова і наразі він змушений лягати в лікарню. Присуджених грошей від управління він досі не отримав. Посаду вкотре втратив і за неї вкотре доведеться боротися в судах.

— Болить мене те, що школа занепадає, — каже Володимир Солодовніков. – Ось нещодавно вона втратила можливість отримати статус гімназії. Школа без керівника, та й педколектив перебуває у «підвішеному» стані.

Але, незважаючи ні на що, Володимир Солодовніков буде добиватися справедливості.

В управлінні освіти нас запевнили, що як минулого звільнення, так і тепер все зробили законно. І готові відстоювати свою правоту в суді. Так, на рішення першої інстанції щодо незаконного звільнення Солодовнікова управління вже подало апеляцію, і 26 вересня відбудеться перше слухання по цій справі в апеляційному суді області. Що ж стосується присуджених виплат Солодовнікову, то кошти управління перерахувало для негайної виплати і виконавча служба має виплатити Солодовнікову належне. Але не всю суму, адже рішення суду наразі оскаржується, і все залежатиме від результатів розгляду апеляції.

Щодо історії саме цього звільнення в управлінні освіти переконують, що жодних порушень ними допущено не було. Адже Володимир Солодовніков дійсно 27 липня написав заяву про відпустку від 31 липня по 7 серпня як вчитель фізкультури. Але завізований наказ був 30 липня. Коли ж до школи надійшов наказ про його поновлення на посаді директора (30 липня), то шкільний документ про відпустку було знищено і переписано управлінським наказом на відпустку директора (і це без заяви на відпустку самого поновленого на роботі директора, – Авт!). Але Солодовніков із цим наказом ознайомлений не був (хоча переконує, що 30 липня був на роботі). І якщо Володимир Олександрович з 8 серпня не з’явився на робоче місце, то у якості директора, переконують в управлінні освіти. Ще там запевняють, що після рішення суду щодо незаконного звільнення Солодовнікова та його поновлення той усілякими способами уникав поновлення, бо, за словами управлінців, дуже хотів залишитися вчителем фізкультури (?!). І цьому у них є відповідні докази — акти. Хоча за наказом той мав приступити до роботи 31 липня, коли вже був у відпустці.

Нагадаємо, що пан Солодовніков 11 липня звернувся до газети «Час» з тим, що його, незважаючи на виконавчий лист за рішенням суду, не поновлюють на роботі. Тоді в управлінні нам сказали, що нічого коментувати не будуть, бо на руки рішення суду не отримали.

У всьому цьому залишається багато незрозумілих питань: як людину без ознайомлення призначають, відправляють у відпустку і звільняють?
Зрозуміло, що судові тяганини триватимуть, бо втретє звільнений Солодовніков відстоюватиме свої права в судах, а управління буде оскаржувати рішення судів і звільняти його. І це все вартуватиме міському бюджету коштів.

Отака от битва за школу точиться вже третій рік.

Надія ВІРНА

Світлина БукІнфо

peredplata