Буковина напередодні виборів: Марш до ради!

Буковина напередодні виборів: Марш до ради!Кандидати в депутати у всіх округах вже визначені. Тепер вони стали у стійку тільки чекають команди «На старт!». Після Дня незалежності кинуться у бій за мандат, один на 13 депутатів у Чернівецькій області.

Округ №202 (Вижницький, Путильський, Кіцманський райони і частина Сторожинецького).

Тут зареєстровано 12 кандидатів. Останніми подали документи Георгій Манчуленко та Ігор Баскевич. Велика борня відбуватиметься між двома кандидатами — Олександром Фищуком від Об’єднаної опозиції та Михайлом Бауером від партії регіонів. В останнього шанси дуже примарні. Бо Михайло Йозефович має вразливу для виборів політичну біографію. Він завжди прислуговував владі. Був депутатом у групі Народного блоку Литвина, котрого успішно зрадив тепер заради партії регіонів і посади. Зараз обіймає посаду начальника Головного управління освіти. У верховній раді IV скликання зарекомендував себе активним перебіжчиком з фракції до фракції та з групи до групи. Шукав собі теплого і доброго місця під куполом парламенту. Спочатку був у фракції «Єдина Україна», потім — у фракції політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна», згодом — у фракції політичної партії «Трудова Україна», потім — у групі «Демократична Україна», звідки перебіг до фракції політичної партії «Вперед, Україно» і, насамкінець, до групи народного блоку Литвина.

А потім Бауер пішов від Литвина і через список партії регіонів став депутатом Чернівецької обласної ради. Він не підтримав опозиційних депутатів, коли стояло питання про захист української мови. Бауер — виходець і мешканець Глибоцького району. Його позиція депутата, приналежність до партії регіонів зароджує сумніви у головах українців Кіцманщини, Путильщини, Вижниччини та Сторожинеччини, чи не поставлено партією регіонів перед Бауером завдання румунізувати ці райони. Зважаючи на наступи на українську мову по всій Україні, майбутнє запровадження на Буковині румунської мови як другої державної, чи то пак, регіональної, подібні сумніви небезпідставні. Причому сам Бауер їх досі не спростував. Навпаки, ще більше загострив це питання на сесії облради, коли не підтримав звернення опозиції щодо законопроекту Колісниченка-Ківалова. На недавній прес-конференції керівник штабу Об’єднаної опозиції на Буковині Максим Бурбак не зміг однозначно відповісти на запитання про те, що Михайло Бауер має чітке завдання румунізувати україномовні райони Чернівецької області (Кіцманський, Вижницький, Путильський, Сторожинецький).

На протиставлення Бауеру опозиція висунула Олександра Фищука. Звісно, це не найкраща кандидатура. Але, знову ж таки, маємо те, що маємо. У біографії Фищука є проблеми. На виборах 2002 року він разом з Бауером висувався від однієї й тієї ж політичної сили — «За ЄдУ». Бауер — до верховної ради України, а Фищук був першим у списку «За ЄдУ» до Кіцманської районної ради. Тепер вони перебувають у двох протилежних таборах. Та чи мають протилежні переконання? Тут уже їм в душі не зазирнеш.

Цей округ цікавий як владі, так і опозиції. Це патріотичний округ, який має протестний електорат. Тому для влади найкраще його розділити і в такий спосіб забезпечити собі там владарювання. Для цього з кожного району висунуто по три кандидати. Вони мають забрати голоси патріотичного електорату й таким чином розчистити шлях для Бауера. Сьогодні є по три кандидати з Вижницького та Сторожинецького районів, два з Кіцманського і жодного з Путильського. Розрахунок Папієва простий і зрозумілий: набрати для Бауера якомога більше голосів у румуномовних селах Сторожинеччини (Красноїльськ, Чудей, Верхні та Нижні Петрівці та ін.) і повністю за допомогою адмінресурсу забрати голоси гуцулів у Карпатах. Аби опозиції не залишалося свідомого виборця у Кіцманському районі, сюди вже зареєструвалися Пушко-Цибуляк, Георгій Манчуленко, Клавдія Назаренко та інші. Максим Бурбак прямим текстом назвав Георгія Манчуленка технічним депутатом від влади. Результати цьогорічних виборів покажуть, чи був правий сьогоднішній головний опозиціонер Буковини Максим Бурбак.

Мінуси Олександра Фищука, хитра візантійська політика Об’єднаної опозиції на 202-му окрузі створюють на виборах проблеми. За таких умов програш двом чорно-білим кандидатам гарантований. Виграти тут може тільки той, хто найменше нашкодив патріотичним силам і Україні. Цією кандидатурою міг би стати Манчуленко, якби й тут не було проблем.

Серед усього різноманіття кандидатів на цьому окрузі виділяється молодий політик Іван Петрович Рибак. У свої 34 роки він вже керував великими колективами та підприємствами. Він знає державну службу і має відповідну освіту. Упродовж останніх років живе на Буковині. З Вижницьким, Путильським, Сторожинецьким і Кіцманським районами його пов’язують виробничі стосунки та екологічні проблеми. Адже Іван працює в ПП «Західекогруп» і є консультантом з екологічної безпеки. Ще на початку 2000-х років він організував патріотичну молодь Кіцманщини на піший похід до Києва. Тоді молодих хлопців і дівчат у Хмельницькій області міліціонери і беркутівці жорстоко побили. Організаторів кидали до в’язниці. Та волю до правди, справедливості, патріотизм зламати не вдалося.

(Далі буде).

Петро КОБЕВКО

Світлин ТСН

peredplata