Хто буде мером Чернівців? Електоральні симпатії чернівчан за два тижні до виборів

Одразу три кандидати на посаду міського голови Чернівців очолюють рейтинг, маючи підтримку понад 20% виборців. Такі дані соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у жовтні 2020 року.

Віталій Михайлішин, Роман Клічук та Олексій Каспрук є лідерами у рейтингу кандидатів на посаду міського голови міста Чернівці. В. Михайлішин має 22,4% підтримки серед тих, хто визначився та піде на вибори, Р. Клічук – 21,4%, О. Каспрук – 20,9%. Відмінності між значеннями рейтингів у цій трійці є меншими за похибку дослідження.

Також 14,7% респондентів, які визначились та прийдуть на вибори, планують проголосувати за В. Другановського, 4,4% – за В. Максимюка, 3,3% – за В. Дутчака, 3,2% – за Ю. Бурегу. Рейтинги решти кандидатів є меншими, ніж похибка дослідження.

Щодо другого туру, то у випадку, якщо у другий тур вийдуть Олексій Каспрук та Роман Клічук, Олексій Каспрук отримав би 26,5%, а Роман Клічук 36,4% (37,2% не визначились). У парі Каспрук – Михалішин, результат – 27,3% проти 31,9% (40,9% не визначились), а у парі Михайлішин – Клічук, переміг би Клінчук з результатом 33,4% проти 26,4% (40% не визначились).

У рейтингу партій, які обрали би до місцевої ради, перше місце має «Єдина Альтернатива» із результатом 18% (від тих, хто визначився та піде на вибори). На другому місці «Слуга Народу», яка має 15,9%, на третьому – «Команда Михайлішина» (11,9%), на четвертому – «Європейська Солідарність» (9,8%). «Батьківщина» має 6,9% голосів, «Пропозиція» – 6%, «Рідне Місто» – 5,9%. У кожної з решти партій відсоток прихильників становить менше, ніж 5%.

Також соціологи запитали думку мешканців Чернівців про те, чи задоволені вони напрямком розвитку їх міста. З’ясувалось, що понад чверть (26,4%) респондентів абсолютно не задоволені тим, як розвиваються Чернівці, а ще 41,7% – швидше не задоволені. Задоволені розвитком свого міста близька чверті (23,2%) чернівчан. З них 16,3% швидше задоволені, а 6,9% – повністю задоволені.

Презентацію із результатами дослідження можна завантажити за посиланням.

Дослідження проводилось компанією «Active Group» на території міста Чернівці з 10 по 12 жовтня 2020 року методом face-to-face. Загалом опитано 1223 респонденти. Вибірка репрезентативна за віком та статтю. Похибка дослідження не перевищує 2,8%. При формуванні остаточних результатів застосовувалися процедури зважування. Опитування проведено на замовлення ТОВ «ПІ.ДЖІ.АР.КОНСАЛТИНГ ГРУП».

peredplata