Технологія \”червоні ручки\” лише на 5 дільницях вартувала 200 тисяч грн

Технологія "червоні ручки" лише на 5 дільницях вартувала 200 тисяч грнКоординатор виборчих програм Чернівецького представництва ГМ \”ОПОРА\” Назар Тимощук повідомив, що цього року в Чернівцях використовувалась потрійна схема фальсифікацій, як і під час голосування депутатів Чернівецької міської ради по відставці мера Миколи Федорука. А саме: фотографування бюлетеня, позначення спеціальною позначкою, вкидання бюлетеня у відкритому вигляді. До цих схем додалась ще схема так званих \”червоних ручок\”. Спостерігачі ГМ \”ОПОРА\”помітили під час підрахунку на 5 студентських дільницях було більше 1000 бюлетенів з позначками червоною ручкою. Як відомо, за голосування за потрібного кандидата (а це Віталій Михайлішин від партії регіонів) давали 50 грн. авансу і червону ручку. Потім давали ще 100 грн.

По цим 5 дільницям спостерігачі зафіксували від 200 до 300 бюлетенів, помічених червоною ручкою та спеціальною позначкоб. На одній зі студентських дільниць під час підрахунку бюлетенів спостерігач \”ОПОРИ\” зафіксував більше 20% таких бюлетенів. Загалом ж по цим дільницям їх нараховано більше 1000. А на підкуп цих виборців треба було витратити не менше 200 тисяч гривень.

Також на тих дільницях, де спостерігачі підраховували \”марковані\” бюлетені, перемагав Михайлішин.

Дивно, але за словами опорівців, в 506 дільниці на прохання спостерігачів від ОПОРИ до представників та спостерігачів від опозиційних сил, аби ті фіксували та чинили якісь дії, ті взагалі ніяк себе не проявляли і не виявили зацікавленості в фіксування та зупиненні порушень.

В 204 окрузі ж найбільшим порушенням було використання адмінресурсу. Адже кандидат, який рік пропрацював в регіонів отримав найбільшу підтримку. Йому в цьому допомагала влада і місцеве духовенство.

Також, як повідомив спостерігач від ГМ \”ОПОРА\” Тарас Прокоп в окружній виборчій дільниці 204 округу під час прийому протоколів були присутні голова Хотинської РДА та перший заступник голови ОДА Георгій Галиць.

peredplata