На Буковині порушено кримінальну справу щодо перешкоджання здійсненню виборчого права

На Буковині порушено кримінальну справу щодо перешкоджання здійсненню виборчого праваЗа весь час виборчої кампанії з чергових виборів народних депутатів України станом на 31.10.2012 органами прокуратури розглянуто 94 звернення, які стосувалися перешкоджання громадянам здійсненню виборчого права, зокрема і шляхом підкупу виборців (підслідність органів прокуратури). Із цих 94 звернень за результатами перевірок інформація підтвердилася у 5 випадках. За усіма ними порушено 5 кримінальних справ (АР Крим, Чернівецька область – по одній кримінальній справі та три – у Луганській області, дві з них пізніше були об’єднані в одне провадження).

При цьому у трьох кримінальних справах (АР Крим, Луганська область) досудове слідство було завершено у стислі терміни. Кримінальні справи з обвинувальними висновками вже направлені до суду для розгляду по суті.

На даний час завершується перевірка ще 18 заяв та повідомлень цієї категорії. За їх результатами буде прийнято рішення згідно з законом. Решта звернень за результатами виїзду на місце правоохоронців, перевірок та відбирання свідчень – не підтвердилися.

Що стосується звернень про підкуп виборців, які надійшли від Центральної виборчої комісії, повідомляється, що до органів прокуратури на підставі 5 постанов ЦВК надійшло 16 звернень з вказаних питань. За результатами перевірки у 12 випадках доводи не підтвердилися. Ще 4 звернення перевіряються.

Слід зауважити, що перевірки органами прокуратури були проведені незважаючи на те, що в окремих скаргах не було наведено жодних даних щодо місця та учасників подій.

Загалом ж, як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України, у зв’язку з численним заявами окремих політиків, про начебто масовий підкуп виборців під час проведення виборчої кампанії 2012 року та у день голосування – 28 жовтня, прес-служба Генеральної прокуратури надає офіційну інформацію з цього приводу.

Як відомо, загалом участь у передвиборній кампанії брали 5,2 тис. кандидатів у депутати, майже 10 тис. їх довірених осіб та уповноважених представників політичних партій. Більше 220 тис. офіційних спостерігачів контролювали роботу майже 34 тисяч виборчих комісій.

peredplata