Клічук – всім Чернівцям голова

Чернівці минулої неділі таки вистраждали вибори свого голови.

У нас було не як у людей. Спочатку голів відстороняли від влади (у 2011 році – Федорука, у 2019-2020 рр. – Каспрука), потім діючий голова навіть не зумів увійти до другого туру голосування. І, насамкінець, таки вибрали головою Романа Клічука.

За нього у другому турі проголосували 25529 виборців Чернівців, Коровії та Чорнівки. Це становить 59,54% тих, хто прийшов на вибори. А прийшли всього 22,65% від тих, хто має право голосу, але цим правом цього разу не скористався.

Михайлішин набрав всього 16100 голосів (37,5%) і посів почесне друге місце.

Таким чином у Чернівцях вперше за 26 років міняється принципи владарювання. Бо з 1994 року вони були однакові. Тоді ще Федорук їх такими вкорінив. Він правив ними 17 років (трішки не дотягнув до рекорду Брежнєва).

Далі у 2011 році його усунули від влади. І три роки правив Віталій Михайлішин.

Революція Гідності з якогось дива повернула до влади комуніста Федорука і його годуванця  Каспрука. Революцію ми робили, аби не було комуністів, а владу віддали знову ж їм.

Каспрука, сина свого батька Павла Каспрука (з плеяди комуністів) вибирали у Чернівцях уже двічі. Перший раз – у 2014 році. Вдруге – у 2015 році.

Каспрук не вмів, не хотів і лінувався працювати. Аби приховати свою лінь та невміння, він усі роки тільки скаржився, що йому заважають регіонали. Але чомусь цих регіоналів сам призначав на посади. Згодом скаржився на Продана, який у нього був секретарем. Також скаржився на партії. І, насамкінець, – на всіх. Тільки не на себе. Через отаку його поведінку і вічні плачі люди назвали Каспрука «святим неробою». А депутати двічі його посилали у відставку.

Таким чином Каспрук пересидів на посаді 5 років. А Продан з перервами між судами правив 1 рік.

За цей час місто Чернівці занепадало, загнивало, забруднилося, облупилося і стало депресивним. Якби ще рік-два, то на місці прекрасного міста була би пустка.

Тому щось треба було міняти. Люди вирішили змінити голову. І, напевне,це було правильне рішення за 26 років великої руїни.

Роман Клічук з перших годин після виборів наголосив, що він буде іншим головою, ніж ті, хто був до нього. І владу ділити ні з ким не збирається. Аби не було так, як за Каспрука. Коли голова від однієї політичної сили, а його секретар – від іншої, противної голові партії. Тож секретар міської ради буде від «Єдиної Альтернативи». Поки ще прізвище не озвучене.

Також Роман Клічук відмовився від оплати своєї праці на посаді голови міста. Він чоловік багатий. Тому зарплата йому не потрібна. З одного боку – це добре. Гроші підуть на благодійність. А з іншого – він завжди зможе сказати чернівчанам: «Ви мені не платите. Я вам нічим не зобов’язаний».

Потішив людей Клічук і тим, що у Чернівці буде заїжджати поїзд Рахів-Київ «Гуцульщина». Щоправда, не зрозуміло, яка там його участь у цьому. Але то добре, що у нас буде ще один поїзд, який єднатиме Буковину зі столицею України. Може після цього уже президент Зеленський перестане Чернівці називати «Черновіцкой пустошью».

Хоч Осачук і привітав уже Клічука з обранням на міського голову, але стосунки обох керівників не зовсім будуть мирними та доброзичливими. Бо вони представляють антагоністичні політичні вектори.

Осачук – від партії «Слуга народу», провладної сили. Клічук – від опозиційної «Єдиної Альтернативи».

Осачук асоціював себе з партією регіонів. Таким чином був антимайданівцем.

Клічук належить до національно-демократичного табору майданівців.

Зараз всі будуть кричати про те, що політикою займатися не треба. Тут господарством варто опікуватися, соціальною сферою.

Не вийде!

Хто не займається політикою, тим займається політика.

І нікуди вони і ми від цього не подінемося.

А як складуться стосунки між головою ОДА та Чернівецьким міським головою, покаже ЧАС.

(далі буде)

Петро Кобевко

peredplata