Буковина стогне під Мунтяном

Цікавим, нежданим та несподіваним для більшості політиків і експертів Буковини виявилася інформація про можливі розклади керівництва Чернівецької обласної ради.

Якщо з кандидатурою голови уже все вирішено і партія – переможець «Слуга народу» назвала її (Володимир Жаровський), то з заступниками почався великий торг. Ніби на політичному базарі. Торгують там всім і всіма. Хтось людьми, хтось ідеями, хтось голосами і партіями… А разом всі торгують совістю. Тільки партія «Європейська солідарність» вмила руки і не бере участі у цьому базарі. З джерел, яким ми довіряємо, стало відомо, що ЄС не претендує на керівні посади у президії Чернівецької обласної ради. Можливо, комусь на місцях кортіло б зайняти якусь посаду. Але з Києва від самого лідера партії Петра Порошенка надійшла грізна і однозначна вказівка: не йти у владу за жодних обставин. Тому ця партія приречена на опозицію у Чернівецькій області. Хоча вона й входить у трійку призерів на виборах до міської та обласної рад. А по всій області ЄС займає друге місце після «Слуги народу».

За таких обставин президія обласної ради буде без представника «Європейської солідарності». Нам стало відомо, що за посади заступників почалися торги між ВО «Батьківщина», «За майбутнє» і АПУ. Інших уже до уваги не беруть. Якимось дивом знову з’являється прізвище «Мунтян». Його з-за куліс пропонують на посаду першого заступника голови обласної ради. але це не Іван Миколайович Мунтян. На нього ще не завершений кримінал за санаторій «Брусниця». А буде претендувати на посаду першого заступника син Івана Мірча Мунтян. Якщо його не оберуть першим заступником, то фракція ВО «Батьківщина» чисельністю 9 депутатів не голосуватиме за голову ради. Так ставить питання Іван Мунтян.

З іншого боку народні депутати від Буковини та самі обласні депутати «Слуги народу» категорично виступають проти будь-якої кандидатури «Мунтяна» у керівництві області. Вони, як більшість буковинців, вважають, що наш край треба звільнити від Мунтяна раз і назавжди.

Кандидатом на заступника голови облради є також лідер партії «За майбутнє» Віталій Ткачук. Проти його кандидатури нема заперечень. Тим паче, що сам Коломойський просуває цю партію та її членів у велику політику нашої держави.

А що ж тоді залишається Василеві Козаку та його АПУ?

Нібито вже й нема посади. Тому, можливо, що у нас буде не 2 заступники голови, а 3.

Таким чином і нагодують «бессарабських вовків», і збережуть цілими «буковинських овець».

Третім заступником, можливо, стане теперішній заступник голови ОДА, депутат від АПУ Олексій Бойко.

«Народному контролю» може перепасти посада голови бюджетної комісії. Без знакових посад у Чернівецькій обласній раді залишається «Єдина Альтернатива» – 9 депутатів, «Європейська солідарність» – 9 депутатів та ОПЗЖ – 6 депутатів.

За таких умов більшість буде сформована. Якщо не дадуть посаду Мунтяну, то більшості не буде. А якщо буде, тоді треба домовлятися з ЄА, що трохи проблематично.

Отож Мунтян таки не дає спокою Буковині. Його треба було усувати з політики раніше. Тепер уже трохи пізно.

(далі буде)

Петро Кобевко

 

peredplata