Як \”Час\” шукав машину швидкої в Топорівцях

Як "Час" шукав машину швидкої в ТопорівцяхМайже безпрецедентний випадок трапився нещодавно у Топорівцях Новоселицького району – через неналежне за них голосування регіонали відібрали у сільської громади подарований напередодні виборів до Верховної ради України спецавтомобіль «Швидка медична допомога». Увечері 30 жовтня новенька «Швидка» ще стояла у лікарняному гаражі, мирно очікуючи своєї черги на служіння людям, а вже наступного дня зникла звідти, неначе Летючий голландець…

Стурбовані та вкрай розчаровані селяни, не на жарт обурившись ганебним вчинком, звернулися до депутата обласної ради від ВО «Свобода» Віталія Мельничука, котрий мешкає у сусідніх Рідківцях, та зателефонували нашому кореспонденту.

— Вибори пройшли, мешканці одного з найпатріотичніших сіл області проголосували переважно за «Свободу» та «Батьківщину» і більше 50% за Степена Спіжавку – єдиного узгодженого кандидата від Об’єднаної опозиції. Голосів за провладного кандидата, який нібито за власний кошт надав місцевим мешканцям автомобіль «Швидкої допомоги», виявилось небагато, отож, мабуть, з жалю за втраченим майном директор газорозподільної компанії Геннадій Федоряк змусив своїх штабістів забрати назад подаровану громаді машину», – зазначає Віталій Мельничук.

Аби розібратися у ситуації з наданням топорівчанам автомобіля (а разом з ними «Швидкою допомогою» мали б користуватися і мешканці сіл Чорнівка та Рідківці), минулого понеділка пан Віталій, як кандидат у депутати Верховної Ради від ВО «Свобода», разом з нашим кореспондентом виїхали на місце події.
З’ясувалося, що десь за півтора місяця до виборів до села навідувалися поважні люди – головний медик Буковини Ігор Шкробанець, головний лікар Новоселицької центральної районної лікарні Валерій Калараш та кандидат у депутати Верховної ради від Партії регіонів Геннадій Федоряк. Селян зібрали на подвір’ї місцевої лікарні – топорівчани тоді дуже переймалися з приводу «оптимізації» медичної галузі краю, внаслідок якої, за їхніми словами, лікарню в Топорівцях мали «закрити або реорганізувати». Однак у надскладний передвиборчий період, коли ще далеко не всі люди визначилися, кому ж віддати свій голос, гості виявилися більш ніж лояльними – попри питання функціонування у Топорівцях стаціонарного відділення, одразу почали говорити… про створення на базі Топорівської дільничної лікарні пункту швидкої медичної допомоги. На цій зустрічі Геннадій Федоряк за особистої підтримки свого однопартійця, тепер вже начальника Департаменту охорони здоров’я та надзвичайних ситуацій Ігоря Шкробанця та головного районного лікаря пана Калараша і пообіцяв передати лікарні автомобіль «швидкої» «на три села».

— Справді, розмова така була напередодні виборів, — каже очільниця Топорівської лікарні Юлія Лотоцька. – Люди самі запитали у медичних керівників про ймовірність створення пункту швидкої допомоги, який би обслуговував Топорівці, Чорнівку та Рідківці. Тоді ж написали звернення, мешканці трьох сіл складали списки та просили допомогти придбати спецавтомобіль.

Юлія Василівна каже, що десь за півтора тижня до дня виборів представники Геннадія Федоряка пригнали автівку та поставили її до лікарняного гаража.
— А в середу після виборів, як мені повідомив завгосп, ці ж люди знову з’явилися на території медичного закладу та звеліли відчинити гараж, — пояснює Юлія Лотоцька. – Я тоді саме виїхала на терміновий виклик. Після цього вигнали машину, сказавши, що забирають її на реєстрацію для постановки на облік у ДАІ…

Так омріяний громадою автомобіль «ставлять на облік та реєструють» досі.

— Я бачив цей автомобіль в гаражі, — каже головний лікар Новоселицької ЦРЛ Валерій Калараш. – Це – абсолютно нова машина, на неї у нас не було жодних документів, тому, очевидно, ніхто й не заперечував, коли представники Геннадія Дмитровича забирали її. Я вірю, що машину повернуть. Хотів зв’язатися з Геннадієм Дмитровичем по телефону та запитати про це, та, на жаль, не вийшло. Будемо чекати.

Не може пояснити громаді вчинок кандидата і сільський голова Віктор Паращук:

— Звісно, людям неприємна ця ситуація із забраним подарунком. Вони вважають, що вчинок Федоряка співмірний з прислів’ям «Я дам тобі хліба, але виб’ю зуби».

Сільські депутати та громада села переконані, що історія з «Швидкою допомогою» у Топорівцях – на совісті начальника управління охорони здоров’я Ігоря Шкробанця. Він перед виборами пропонував відкрити ще й рентгенкабінет, йшлося навіть про півставки рентгенолога… Дивина, та й годі – невже про ці обіцянки, як і про подаровану машину, так швидко забув Ігор Дмитрович? Адже на понеділковій прес-конференції, що була присвячена реорганізації медичної галузі краю та створенню Центру екстреної медичної допомоги, на запитання журналістів про злощасний автомобіль він відповів, що не пам’ятає такої події, ба навіть не був у Топорівцях. Та перевів розмову в інше русло – мовляв, давайте не будемо оцінювати вчинки кандидатів і депутатів, а будемо працювати, аби про вчасну заміну рухомого складу для медичних закладів дбала держава.

Що ж, наразі все залишається як є. Крапля дьогтю в бочку меду для мешканців трьох сіл виявилася більшою, аніж сама бочка. Тим часом кандидат у депутати ВР від ВО «Свобода» планує написати звернення до правоохоронців, аби ті з’ясували правові підстави появи та зникнення спецавтомобіля у Топорівцях.

Отже, — далі буде.

Наталія БРЯНСЬКА

У Топорівцях проголосували: За ПР – 98 осіб, за ОО «Батьківщина» — 900, за ВО «Свобода» — 426.

За регіонала Федоряка проголосувало 380 виборців, за свободівця Спіжавку – 685.

У Рідківцях проголосували: за ПР – 147 людей, ОО «Батьківщина» — 719, ВО «Свобода» — 288.

За регіонала Федоряка проголосував 547 виборець, за свободівця Спіжавку – 521.

У Чорнівці проголосували: за ПР – 113 осіб, за ОО «Батьківщина» — 408, за ВО «Свобода» — 107.

За регіонала Федоряка проголосувало 362 людини, за свободівця Спіжавку – 255.

Для порівняння. У Магалі проголосували: за ПР – 866 виборців, за ОО «Батьківщина» — 283, за ВО «Свобода» — 14.

За регіонала Федоряка проголосувало 1410 магалян, за свободівця Спіжавку – 27.

Від редакції. Зрозуміло, чому автівка швидкої медичної допомоги виявилася для топорівчан своєрідним фантомом. Тепер нехай начуваються й ті, хто продав свій голос за 150 чи 200 гривень – гроші у них заберуть. Скоріш за все, заберуть і «подаровані» меценатами дитячі майданчики. А може, навіть і шкільні автобуси… Топорівчани ж звикли до прецедентів – село велике, у ньому живе багато виборців — гонорових ґаздів, котрі не хочуть, аби хтось їм вказував, кого і як вибирати. А особливо представники ПР. Тому нині має бути соромно вихідцю з Топорівців, ректору ЧНУ ім. Федьковича пану Мельничуку, котрий став довіреною особою «регіонального» кандидата. А Топорівці ще отримають спецавтомобіль. І пункт швидкої медичної допомоги на три села, бо вони це заслужили.

peredplata