Буковинська \”Свобода\”: У методиста з Сокирян Тамари Щербатюк передінсультний стан

Буковинська "Свобода": У методиста з Сокирян Тамари Щербатюк передінсультний стан Вранці, 9 листопада, у день української писемності та мови керівництво Сокирянського районного управління освіти вирушили до Чернівців вітати з 60-річним ювілеєм свого керівника Михайла Бауера. Цього ж дня методист районного методичного кабінету з предметів гуманітарного циклу Сокирянського районного управління освіти Тамара Щербатюк сподівалася спокійно займатися своєю роботою, та не чути від керівника освіти Сокирянщини чергових вимог написати заяву про звільнення за власним бажанням.

10 днів після виборів Тамара Миколаївна прожила як у психологічному трилері. Керівниця районної освіти, шукаючи підстави для звільнення методиста, потягом цього часу не тільки «під мікроскопом» досліджувала її роботу за останні роки, але й психологічно тиснула на підлеглу, робила спроби налаштувати колектив районного відділу освіти проти Тамари Миколаївни, намагаючись створити для неї нестерпні умови праці.

Напередодні, 8 листопада, впродовж дня Тамара Миколаївна отримала черговий заряд «позитиву» від начальника управління освіти. Як наслідок, – підвищений артеріальний тиск та чимала кількість ліків. Зранку, 9 листопада, донька, помірявши тиск матері, наполягала щоб Тамара Миколаївна одразу їхала до лікарні та під наглядом медиків відновлювала своє здоров’я. До порад доньки пані Тамара не дослухалась і пішла на роботу відчуваючи, що і на 11 день після виборів спокійно працювати їй не дадуть. Вже зранку колеги по роботі побачили, що Тамарі Миколаївні стає недобре та викликали швидку допомогу. Зробили це вчасно, бо якраз на момент приїзду лікарів пані Тамара в своєму кабінеті вже втратила свідомість і прийшла до тями лише на лікарняному ліжку в районній лікарні.

Впродовж дня лікарі робили все можливе, щоб передінсультний стан не перейшов у непоправну стадію і, слава Богу, ближче до вечора медикам вдалося вивести організм хворої з критичного стану. На даний момент Тамара Щербатюк переведена в неврологічне відділення та перебуває під постійним контролем медичного персоналу районної лікарні.

Нагадаємо, що керівник Сокирянського районного відділу освіти пані Рябко Галина Іванівна одразу після виборів, зранку 29 жовтня, викликала до себе в кабінет методиста районного методкабінету Щербатюк Тамару Миколаївну та заявила, що звільнить її з роботи за те, що на початку вересня Щербатюк нібито без її відома підписала супровідний документ – тарифікаційний лист на оплату трьох кабінетів шкіл району. Насправді оплата кабінетів за Інструкціями МОНУ № 102 від 15.04.1993 та №118 від 24.02 2005 «Про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом. Підпис методиста є дорадчим, він тільки стверджує наявність кабінету, що відповідає Положенню, затвердженому Наказом МОНУ від 20 .07.2004, №601. Тому жодних підстав для звільнення в принципі бути не може.

Саме з цього, як виявляється, Рябко Галина Іванівна хоче сфабрикувати підстави для звільнення по статті методиста Щербатюк Тамару Миколаївну у випадку, якщо її підлегла не напише заяви про звільнення за власним бажанням.

Як вже повідомлялось в попередньому інформаційному матеріалі «Політичний тиск на освітян Сокирянщини», підставами для такої поведінки керівника районного управління освіти стало те, що під час виборчої кампанії вона побачила на столі в методиста Щербатюк агітаційні матеріали однієї з опозиційних партій та зауважила, що в управлінні освіти агітацію за опозицію вона не допустить. Тамара Миколаївна відповіла що не займається агітацією, а лише взяла передвиборчі агітки для власного ознайомлення. Крім того, пані Щербатюк мала необережність додати, що проводити агітацію за цю партію не може, оскільки підтримує «Свободу».

До тих, хто чинить тиск на чесних та порядних людей, які мають свою життєву позицію, свою гідність та мають потребу підтримувати ті політичні сили, які їм ближче до душі, постає питання не тільки в моральній площині, але й в правовій. І саме з метою вияснення на місті ситуації з цим кричущим фактом політичного переслідування та іншими явними ознаками тоталітарного стилю керування в Сокирянському районі, 12 листопада, в понеділок за ініціативи Чернівецької обласної організації ВО «Свобода» журналісти та депутати Чернівецької обласної ради будуть мати можливість поспілкуватися з освітянами, медиками, місцевими мешканцями та районною владою.

Депутат Чернівецької обласної ради від ВО «Свобода» Віталій Мельничук

peredplata