Луценко: Лідери повинні визначити єдиного кандидата проти Януковича

Луценко: Лідери повинні визначити єдиного кандидата проти ЯнуковичаЕкс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко привітав усіх з річницею Помаранчевої революції та упевнений, що люди готові до нового Майдану.

Про це він сказав журналістам в перерві між судовими засіданнями.

\”В цей день, я хотів би поздоровити всіх, хто був на майдані. Я дуже давно вже не одягав помаранчеву стрічку, сьогодні одягнув по одній причині – мені здається, що час відступу закінчився\”, – заявив він.

\”Перебуваючи в тюрмі я маю можливість бачити лише декілька каналів, читати з запізненням роздруківки з інтернету, але я відчуваю, що час відступу минув\”, – додав він.

Він також просить опозиціонерів бути єдиними.

\”Звертаючись до всіх, хто був на Майдані, хто вболівав за Майдан в своїх містах і селах – я хотів би запропонувати покінчити із самовбивчою практикою критиканства\”, – сказав він.

\”Я маю безліч претензій до своїх колег політиків. Вони, напевно мають так само до мене. Я особисто вже багато разів вибачався за свої помилки, знаю багатьох політиків, які мужньо вибачились за свої. Але настає зараз час єднання усіх, хто думає про державу. Ще раз підкреслюю – йдеться не про Луценко, Тимошенко, Кличка, Тягнибока, Яценюка, Гриценка, не про багатьох моїх колег. Йдеться про перспективу країни\”, – зазначив він.

\”Я особисто навіть в тюрмі відчуваю, що країна змінилася. Я відчуваю, що люди готові до Майдану, якщо вони побачать лідера і зрозумілий для них план нової країни. Я впевнений, що українські інтелектуали повинні дати такий план\”, – заявив Луценко.

\”Я впевнений, що лідери в новому парламенті повинні визначити єдиного кандидата для перемоги над Януковичем. Я впевнений, що ми маємо збудувати план нової країни, де не олігархи будуть визначати економіку і політику, а виборці будуть голосувати за своє майбутнє\”, – додав він.

\”І я впевнений, що все це стало можливим тільки через те, що мільйони людей стояли на Майдані. Тому Майдан виявився не тільки святом 2004 року, а великою подією, яка змінила майбутнє країни\”, – зазначив Луценко.

\”Тому я хочу подякувати і низько вклонитися всім тим, хто був на майдані, біля майдані і хто до цих пір залишається таким романтиком як я\”, – додав він.

Луценко також вважає, що останні вибори продемонстрували, що \”громадянське суспільство стало наслідком дріжджів Майдану\”.

Луценко: \”Без єдності президентський свербіж – голі понти…\”

Юрій Луценко вважає, що в 2013 році опозиційні лідери мають дати спільну відповідь на питання про єдиного опозиційного кандидата в президенти.

Про це екс-голова МВС і лідер \”Народної самооборони\” заявив у своєму останньому слові, виголошеному в Апеляційному суді Києва 21 листопада.

\”Питання 2013 року – чи виявляться наші опозиційні лідери спроможними дати спільну відповідь на питання про єдиного опозиційного кандидата в президенти, чи переможе вплив їхніх особистих амбіцій та різних спонсорів і продовжиться безталанне шоу взаємного протистояння\”, – заявив Луценко.

\”Напевне, Булгаков назвав би це: \”розруха у вождях\”, – додав він.

\”Як людина, що аж ніяк не претендує на президентську булаву, я візьму на себе сміливість вимагати від наших лідерів єдності й однозначно застерегти їх, що без цього президентський свербіж – голі понти і голоси на вітер. Словами Ліни Костенко: \”Є боротьба за долю України, все інше – то велике мискоборство\”, – заявив Луценко.

На його думку, лише сценарій єдиного кандидата \”за прикладом помаранчевого 2004 року несе перемогу демократичній більшості (а нас таки більшість!)\”.

Водночас, Луценко зазначив, що \”якщо в результаті \”Батьківщини\” врахувати вирішальний особистий вплив Юлії Тимошенко, то лідери опозиційних фракцій – Яценюк, Кличко та Тягнибок – мають приблизно рівні стартові рейтинги у 12-15%\”.

\”Відтак, все залежатиме від їхніх дій у новому парламенті, який стане вирішальним екзаменом їхніх справжніх здібностей та намірів\”, – зазначив Луценко.

Він також вважає, що лідерам парламентських опозиційних сил \”слід усвідомити: час політики масок – минає\”.

Ющенко ще не визначився, як відзначити День Свободи

Екс-президент України Віктор Ющенко визначиться, в який спосіб він відзначить річницю Помаранчевої революції.

Про це розповіла прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова.

\”Віктор Андрійович як громадянин України, як третій президент сам визначиться, як проведе цей день. Він точно про нього не забуває і не забуде, бо він був ініціатором цього дня\”, – сказала вона.

\”Але про святкування дня свободи я б не говорила. У ситуації, яка склалася в Україні, яка ближче до авторитарної, ніж до демократичної, безумовно треба загадувати День свободи, але говорити про свято дуже важко. Зокрема, в той момент, коли в країні є політв\’язні\”, – додала прес-секретар Ющенка.

Ванникова також відзначила, що сьогодні питання про відзначення Дня свободи \”краще задавати політикам, яких вибрав український народ на виборах 2012\”.

\”Щодо акції, то я думаю, що акції \”Наша Україна\” окремо проводити не буде. Наскільки я знаю, цим займається інший оргкомітет – КУПР\”, – сказала вона.

Водночас на своїй сторінці у Facebook Ванникова написала, що Ющенко нікуди не зник і продовжує працювати в Києві.

\”У ці дні чиясь хвора уява плодить дурні чутки, мовляв, Віктор Ющенко кудись зник та ще й з партійною касою… Запевняю, Віктор Ющенко працює в офісі на Подолі\”, – написала вона.

\”Ті партійці, які мали бажання з Віктором Андрійовичем зустрітися, давно вже з ним переговорили. Ющенко відкритий і доступний в робочому спілкуванні. Він напряму спілкується з усіма головами наших обласних осередків\”, – підсумувала Ванникова.

Водночас у \”Нашій Україні\” не змогли відповісти, чи плануються якісь заходи у зв\’язку з річницею Помаранчевої революції.

У прес-службі відзначили: \”Поки інформації про якісь заходи немає. Керівництво – Віктор Ющенко – вирішує, чи брати участь у якихось заходах\”.

Як відомо, День Свободи відзначався 22 листопада. Це свято було встановлено 19 листопада 2005 року указом президента Віктора Ющенка.

30 грудня 2011 року президент Віктор Янукович підписав указ, згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності та Свободи.

\”Без залучення до політичного процесу громади, вулиці, майдану як опори демократичного процесу – перемога неможлива\”, – наголосив Луценко.

Джерело

peredplata