У Верховному суді скасували протокол ЦВК, яким Вірастюка обрали нардепом

 
Велика Палата Верховного Суду ввечері 1 травня визнала протиправним і скасувала протокол Центральної виборчої комісії про встановлення результатів виборів на 87-му окрузі на Франківщині та визнання Василя Вірастюка переможцем.

Кандидат Олександр Шевченко оскаржував у суді протокол ЦВК від 22 квітня по встановленню результатів виборів, повідомляє hromadske.

Додатково у позові він просив зобов’язати ЦВК продовжити встановлювати результати виборів та відправити окружну виборчу комісію на уточнення протоколу.

28 квітня Верховний Суд повністю відмовив у задоволенні позову Шевченка. Однак Велика Палата дійшла до висновку, що попереднє рішення Верховного Суду потрібно скасувати, а апеляцію Шевченка — частково задовольнити.

Так, суд визнав протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів на окрузі, а також визнав протиправним і скасував протокол ЦВК від 22 квітня.

Таке рішення мотивували, зокрема, що під час встановлення результатів голосування в окрузі №87 ЦВК не забезпечила перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу.

Так, суддя Верховного Суду Дмитро Гудима опублікував витяги з постанови. Зокрема суд зазначив, що різниця між переможцем виборів і позивачем складає 422 голоси, що дає підстави для висновку про те, що нестача 504 виборчих бюлетенів впливає на результати виборів.

Старша радниця з правових питань “ОПОРИ” Ольга Коцюруба у коментарі hromadske зазначила, що ЦВК має вирішити на своєму засіданні, що робити далі.

На питання, чи має тепер відбутися перерахунок голосів чи повторне голосування, експертка відповіла:

“Може бути й один і другий варіант. Або врахування результатів по Протоколах ДВК, але суд це не зобов’язав робити, або повторне голосування. У судовому рішенні згаданий варіант повторного голосування не на всьому окрузі, а лише на окремих дільницях”.

peredplata