Волю політв\’язням! Костаков — у Чехії, а тризубівці – в судах

Волю політв'язням! Костаков — у Чехії, а тризубівці – в судах\”Час\” продовжує відслідковувати ситуацію з політичними в’язнями в Україні. Про них вже забули. Не тільки простий люд, а й журналісти, опозиція. Їхні імена стерлись з дуже слабкої української пам’яті.

Справа активіста Податкового майдану 2010 року Сергія Костакова і надалі блукає кабінетами київських судів та прокуратури. Він вже майже рік, як виїхав з України і переховується в Чехії. Намагається отримати там політичний притулок. Бо тут, на Батьківщині, де на чоловіка чекає дружина, дочка, батьки, його посадять. За те, чого він насправді не коїв під час майдану, свідченням чому є не тільки покази свідків, а й відеодокази. За те, що виступив на захист підприємців, коли влада почала податковий наступ. За те, що більше півроку відсидів ні за що.

— На жаль, ситуація у чоловіка поки не змінилася, — розповідає дружина Сергія Ірина Костакова. — Він досі чекає на відповідь чеського МЗС. Працювати поки не має права. Тому ми весь час його фінансово підтримуємо. Також допомагає Богдан Данилишин. Як з’ясувалося, дуже чутлива та душевна людина. Що стосується самої справи проти Сергія, то Печерський суд ще у жовтні 2012 року виніс постанову про повернення справи до прокурора Шевченківського району у зв\’язку з неявкою підсудного та неможливістю проведення суду. Після цього прокурор подав апеляцію. Однак апеляційний суд 29 грудня підтвердив рішення першої інстанції. А після апеляції від прокурора нічого не надходило. Сергія оголосили у розшук ще навесні минулого року. Міліціонери у цивільному певний час приходили до нас під будинок чергувати. Одного разу додому приходили, але нікого не було вдома. Мені сусідка сказала.

Як бачимо, ситуація з Сергієм Костаковим заморозилась. Влада і громада про неї забули.

Забулась і справа тризубівців, які 28 грудня 2010 року відпиляли голову погруддю кату Сталіну в Запоріжжі. Хлопці кілька місяців просиділи в СІЗО. За те, що обезголовили тирана, дев’ятьом хлопцям присудили від двох до трьох років умовно.

Детальніше читайте в газеті \”Час\”

Надія ВІРНА

Світлина

peredplata