Вищий спецсуд погодився, що Луценка арештували незаконно

Вищий спецсуд погодився, що Луценка арештували незаконноВищий спецсуд виніс рішення у справі за заявою Юрія Луценка про перегляд постанов Печерського та Апеляйційного судів щодо обрання йому запобіжного заходу.
Незважаючи на те, що суд відмовив у розгляді цього епізоду окремо від розгляду в касації всієї справи, в ухвалі наголошується на необхідності виконання рішень по Луценку Європейського суд з прав людини.

\”Водночас, як видно з наявних матеріалів, у справі щодо Луценка Ю.В. факти порушень його процесуальних прав під час затримання, зміни, обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту вже встановлені Європейським судом. Рішення цього Суду є обов\’язковими до застосування національними судами, як джерела права\”, – сказано в ухвалі.

\”Отже, суд касаційної інстанції при розгляді касаційних скарг засудженого Луценка та перевірці законності прийнятих по справі остаточних рішень (вироку та ухвали щодо цього вироку) безперечно має можливість взяти до уваги практику Європейського суду, його висновки у цій конкретній справі та в інших\”, – вважають судді Вищого спецсуду.

Водночас суд вирішив, що \”вимоги заявника про окреме оскарження судових рішень щодо запобіжного заходу та їх скасування поза межами касаційного провадження, в якому переглядаються остаточні рішення по суті справи, не узгоджуються з положеннями КПК 1960 року\”.

Згадане рішення винесли судді Ірина Григор\’єва, Жанна Єленіна (виносили вироки у справі вбивць Георгія Гонгадзе), Тетяна Шилова, Володимир Британчук та Юрій Фурик.

Представник інтересів Юрія Луценка у Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко вважає, що це \”рішення має один вагомий позитив\”.

\”Дуже важливо, що Вищий спеціалізований суд прямо вказав, що при розгляді касаційної скарги Юрія Луценка той таки Вищий спецсуд мусить взяти до уваги те, що ЄСПЛ вже визнав упередженість суду щодо Луценка та зловживання механізмами кримінального переслідування з метою усунути його з політичного життя\” ,- зазначила Теличенко.

\”Рішення ЄСПЛ дає Вищому спеціалізованому суду достатні підстави скасувати вирок щодо Луценка та повернути справу для нового розгляду, звільнивши Луценка з-під варти. Це єдино можливе законне рішення касаційної інстанції. Воно стане маркером – чи ж таки прагне Україна євроінтеграції, чи лише вдає\”, – наголосила адвокат.

\”Якщо буде винесено незаконне рішення за касацією Луценка, то надалі можна навіть не мріяти про асоційоване членство України в ЄС\”, – сказано в заяві.

Як відомо, Вищий спецсуд досі не розглянув касаційну скаргу на вирок Печерського суду щодо зловживань Луценку при видачі квартири його водію і святкуванні дня міліції.

Суд не розглядає справу 7 місяців, оскільки спершу в нього не було кімнати для роботи з секретними документами, потім суддя Тетяна Широян 2 місяці отримувала доступ до державної таємниці.

24 грудня 2012 року суддя Широян отримала квартиру ціною близько 800 тисяч гривень, після чого пішла у відпуску, а потім на лікарняний через те, що начебто зламала ліву руку.

Суддя буде на лікарняному до 22 лютого.

Як стверджують джерела УП, розгляд основної справи Луценка відбудеться не раніше квітня 2013 року.

Як відомо, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини під час арешту Луценка: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на волю й безпеку) щодо арешту й ув\’язнення Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути інформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа третього статті 5 (право заперечити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження відносно використання обмеження права).
Джерело

peredplata