Погода у Чернівцях та області на вихідні, 2 та 3 березня

Погода у  Чернівцях та області на вихідні, 2 та 3 березняВ суботу, 2 березня, у Чернівцях та області в першій половині дня очікується хмарна погода, надвечір небо проясниться. Удень можливий невеликий сніг. Температура повітря вночі — близько 0 градусів, удень – від -1 до +1. Атмосферний тиск – 762 мм.рт.ст, вологість – 90-62%, вітер північно-західний 3-6 м/с.

В неділю, 3 березня, небо буде ясним, але ввечері, можливо, погода зміниться на хмарну. Без опадів. Температура повітря вночі — -3°С, удень – +3 – +6°С. Атмосферний тиск – 760 мм.рт.ст, вологість – 48%, вітер західний 2-5 м/с.

За останні 130 років 2 березня максимальна температура спостерігалась у 1995 р. – 15.9°, мінімальна -16.7° (1955), а 3 березня максимальна температура становила 16 градусів тепла у 1997 році, мінімальна – -15.6° – у 1982 р.

Народний прогноз погоди:
2 березня вшановується пам\’ять великомученика Федора Тирона і праведної Маріамни. У давнину вірили, що дивитись вечором на небо у цей день не варто, інакше побачена на Федора зірка, що падає, може означати важку хворобу. Перший раз у році можна побачити купчасті хмари; сіра ворона, відчуваючи прихід тепла, починає будувати гніздо. Люди живуть очікуванням тепла, але зима ще нагадує про себе раптовими морозами. \”Яка погода у цей день, такому і літу бути\”.
3 березня вшановується пам\’ять святителя Лева, папи Римського і святителя Агапіта, сповідника. У минулі часи говорили: \”Розпушилась верба, зимі немає ходу до селянського двору\”. У цей день вшановували пташку-вівсянку \”вісницею швидкого тепла славилась вона\”, селянки пекли вівсянички (пиріжки з вівсяної муки). Наші пращури намагались побачити якомога більше вказівок на швидкий прихід тепла, очікуючи весни і відродження природи.

peredplata