На Буковині притягнуто до кримінальної відповідальності контрабандистів культурних цінностей

На Буковині притягнуто до кримінальної відповідальності контрабандистів культурних цінностейНабули чинності вироки районних судів Чернівецької області за кримінальними справами, які розслідували слідчі Управління СБУ стосовно двох громадян України, котрі намагалися контрабандним шляхом вивезти з території нашої держави історичні та культурні цінності. У вересні 2010 року правоохоронці затримали мешканця Полтавщини, який слідував потягом міжнародного сполучення «Москва-Софія». У ході митного догляду у пункті пропуску «Вадул-Сирет» у правопорушника було виявлено та вилучено серед особистих речей дві раритетні книги, надруковані у Санкт-Петербурзі за часів Російської Імперії.

Згідно з висновком мистецтвознавчої експертизи ці видання – «Полное собрание сочинений Михайла Лермонтова в двух томах» 1912 року та «Сочинения А.С. Пушкина, Том 1. Лирические стихотворения», 1887 року – становлять культурну та історичну цінність і можуть бути переміщенні через державний кордон лише на підставі дозвільних документів.

Стосовно полтавчанина митниками було складено протокол про порушення митних правил та відкрита кримінальна справа, яка за підслідністю скерована до СБУ.

Рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області громадянина України визнано винним за ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 (закінчений замах на контрабанду) Кримінального кодексу України та засуджено до 4 років позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки.

У іншому випадку, у вересні 2012 року буковинець, мешканець Кельменецького району, пішки прямував до Молдови та намагався незаконно перемістити через державний кордон низку предметів старовини з метою подальшого їх збуту.

Правоохоронці затримали громадянина України у міжнародному пункті пропуску «Кельменці-Ларга». У ході митного догляду, у внутрішніх кишенях дорожньої сумки затриманого було виявлено незадекларовані три ікони, металевий хрест та шість медалей. Буковинець пояснив, що начебто знайшов ці предмети у будинку свого діда.
Експертом з культурної спадщини вилучені старообрядницькі культові вироби, ювілейні російські та німецькі медалі кінця 19 – початку 20 століття визнано такими, що підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Вироком Кельменецького районного суду Чернівецької області контрабандиста засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном півтора роки.
Матеріали стосовно конфіскованих старожитностей слідчим СБУ скеровано на розгляд до Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей Міністерства культури України для вирішення питання щодо їх передачі на постійне зберігання до державної частини музейного та бібліотечного фондів України.

Про це повідомляє прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

peredplata