«Рейтинг» оприлюднив результати соцопитування: експерти пояснили чому падає рейтинг Клічука

Вчора, 26 жовтня, Соціологічна група «Рейтинг» (RatingGroupUkraine) презентувала результати дослідження «Електоральні настрої у Чернівцях: рік після виборів». Соцопитування мало на меті показати як змінились думки чернівчан щодо стану справу місті, політиків та їх партій через рік після виборів.

Згідно з результатами опитування, лише 25% опитаних вважають, що справи у місті йдуть у правильному напрямку, в той час як 56% – протилежної думки. Лише 21% вважають, що за останній рік ситуація у місті покращилася. 37% – побачили погіршення, а 38% – відсутність змін. Найгірше чернівчани оцінили роботу комунальних служб – 68% містян незадоволені роботою комунальників. Це призвело до того, що діяльністю мера Чернівців Романа Клічука незадоволені більше половини опитаних (54%).

У рейтингу кандидатів на міського голову лідером став Віталій Михайлішин (28,5% серед тих, хто визначився та має намір голосувати). Другим йде Роман Клічук (27%). Олексій Каспрук дещо відстає і має 20,1%, замикаючи трійку лідерів.

Експерти відзначають, що результат соцопитування цілком прогнозований, адже Роман Клічук та його команда виявились не готовими робити якісь кардинальні зміни у місті вже сьогодні і його виборці певною мірою розчарувалися або ж ще сподіваються, що йому щось нарешті вдасться зробити для міста.

Політолог Олексій Кандюк зазначає, що тенденція падіння рейтингу Клічука є, і вона цілком логічна і прогнозована, адже щоб виправдати сподівання виборців потрібно було багато зробити за рік, натомість ситуація у місті не з найкращих. А у разі відсутності змін у місті, рейтинг мера «просяде» ще більше.

«За результатами соцопитування не можна сказати, що якби вибори були сьогодні, переміг би Михайлішин, але в той же час тенденція є, і вона очікувана.

Коли Клічук переміг, всі знаючі люди говорили, що це навіть не пів дороги. Адже ті відсотки, які набрав Роман Клічук, це не його особистий рейтинг. Багато із тих хто за нього голосував, не знали, по суті, хто такий Клічук. Ці відсотки виникли на фоні протистояння в міськраді і чернівчани обрали «третю конячку».

Звісно, що після перемоги треба багато зробити щоб виправдати сподівання виборців. Усі хочуть стрімкого розвитку міста. Але рік пройшов і ми усі бачимо результат.

В той же час перед виборами експерти попереджали Клічука про те, що управління комерційною структурою і структурою міста – це зовсім різні речі. Адже потрібно приймати непопулярні рішення, але їх треба але завертати в популярну обгортку. Тож падіння рейтингу Клічука цілком логічна тенденція, і  якщо нічого не зміниться, рейтинг буде падати ще більше», – зазначив Олексій Кандюк.

В свою чергу політолог Омелян Тарнавський вважає, що результати роботи Клічука розходяться між очкуваннями чернівчан та реальністю і люди незадоволені. Проте виборці Клічука все ще сподіваються на зміни і на цей рік вони дали «індульгенцію» меру і час на формування команди.

«Якщо порівнювати теперішній стан рейтингу Романа Васильовича з виборами у першому турі, то особливо картина не змінилась, рейтинг сильно не просів. Однак результати роботи не до кінця добрекорелюють з очікуванням місцевої громади і реальністю, люди залишились незадоволені.

Але його електорат ще залишився в стані очікування, люди сподіваються і надіються, Минув рік. І після цього року вже можна висувати претензію, а в перший рік формується команда і можна дати «індульгенцію». А вже з наступного року очікувати покращення стану справ у місті.

Найважливіше, що його обганяє Віталій Михайлішин, який мав 21% на виборах, а зараз має 28,5%. І тут не відійшов електорат Клічука, а додався від когорти розчарованих чернівчан, які голосували за інших кандидатів, і, думаю, що ця тенденція може зберегтися», – наголосив політолог.

Загалом стан справ у місті аналогічно відбився і на рейтингу політичних сил. Просіли рейтинги політичних партій, які входять до, так званої, більшості Клічука. Втратили по 1-2% партії «Єдина альтернатива» (19,1% серед тих, хто визначився та має намір голосувати), «Європейська солідарність» – 8,6% та «Пропозиція» – 7,7%. Натомість значно додали «Команда Михайлішина» – 18,4%, «Слуга народу» 13,6%, та «Батьківщина» – 8,2%, яка не змогла подолати 5% бар’єр на виборах у міськраду.

peredplata