Якби вони знали хто я, то не вернувся б живим, – автор легендарної фрази про російський корабель розповів про полон

Легендарну фразу про російський корабель прикордонник Роман Грибов вимовив у перший день повномасштабного вторгнення Росії до України. Тоді російські військові кораблі підійшли до острова Зміїний, де перебувало 13 прикордонників, серед яких і Роман Грибов.

Окупанти вимагали від українців здатися, на що отримали вже легендарну відповідь. Після цього на Зміїний почався ракетно-артилерійський удар. Через переважаючу кількість сил росіяни таки захопили українських військових у полон.

Сам Роман Грибов не пригадує, в який саме момент він вимовив ту символічну фразу. За його словами, в цей час було багато метушні, адже “ніхто не очікував, що це буде аж настільки жорстоко”, інформує “24 канал”

Однак тоді окупанти не знали, хто автор цієї фрази. Роман Грибов вважає, що це врятувало йому життя. Адже навряд чи він би тоді повернувся додому живим.

Хоча в окупантів і так було не надто хороше ставлення до військовополонених українців. Їх тричі переводили з одного місця на інше. За словами Грибова, загарбники вдавалися як до психологічних, так і фізичних тортур.

“Почалося з Криму. Далі були наметові табори, СІЗО. З нами поводилися гірше, ніж із собаками. Переодягали у “робу” зеків, тиснули морально. Ставилися до всіх однаково, їм було байдуже, хто перед ними – військовий, жінка, священник”, – розповів прикордонник.

Окрім того, полонених переконували, що росіяни вже захопили Київ, тому їм немає куди повертатися.

  •  

Лише через місяць після захоплення Романа Грибова та інших прикордонників обміняли. Сталося це 24 березня. Хоча про обмін вони не знали до останнього. І дехто вважав, що їх везуть на розстріл. Адже руки їм зв’язали, на шию накинули петлі й закинули в автомобіль, зверху жбурнувши ще й речі.

Про свою славу Роман Грибов, поки перебував у полоні, і не здогадувався.

“Від людини, яка займалася обміном, я почув: “Ви знаєте, що ви автор легендарної фрази?”. Спочатку не зрозумів, про що йдеться. Уже коли під’їжджав ближче додому, зрозумів. Чесно кажучи, якось ніяково було. Я проста людина, а тут так багато уваги. Ця фраза підіймає народу настрій, тому мама зрозуміла і підтримала. Звісно, це не дуже гарно, адже там є ненормативна лексика, але я дорослий і тому можна так висловлюватися”, – розповів Роман Грибов.

peredplata