Володимир Цісик, батько Квітки

20 вересня 1913 року на Івано-Франківщині народився ВОЛОДИМИР ЦІСИК – український скрипаль-віртуоз, батько славнозвісної Квітки Цісик, американської співачки, завдяки якій українські пісні зазвучали по-новому. Саме як її батька та людину, завдяки якій Квітка полюбила музику, ми і знаємо його. Водночас Володимир Цісик і сам був видатним музикантом, талант якого сяяв не менш яскраво, ніж Квітчин.
Володимир Цісик народився в с.Ліски (нині – Коломийський район Івано-Франківської області). Музичну освіту здобув у Вищому музичному інституті імені Лисенка та львівській консерваторії ім. Шимановського, консерваторіях Праги і Мюнхена. Свій перший сольний концерт дав у 20 років, отримавши від самого С.Людкевича схвальні відгуки та запрошення до оркестру. В 1938 році Володимир Цісик заснував перший український квартет, а також був солістом львівського радіо.
Друга світова війна кардинально змінила долю В. Цісика, як і багатьох українців. У перші роки війни він викладав у Вищому музичному інституті ім. М.Лисенка та працював у Львівській опері. А навесні 1944 р. разом з частиною трупи емігрував на Захід, опинився в таборах Ді-Пі. На еміграції він одружився з Іванною Кандяк-Лев, яка стала його натхненням та вірною дружиною, створила умови для розвитку таланту та самореалізації свого чоловіка і їхніх дітей. У 1945 році у них народилася перша донька Марія, яка стала піаністкою. Й вже в США, куди сім’я Цісиків виїхала в 1949 р., у 1953 р. народилася молодша донька Квітка.
До еміграції в США Володимир Цісик був солістом Віденського симфонічного оркестру та Вагнерівського фестивалю в Байройті. Був професором музики в Українській католицькій семінарії в Куленбурзі в Голландії в 1948-49 рр. В Нью-Йорку, де оселилися Цісики, він працював акомпаніатором в Українському музичному інституті у Нью-Йорку. Саме під час концерту там в 1971 р. піаністу стало погано, і дорогою до лікарні його серце зупинилося.
Публікацію підготовлено для Diaspora.ua у 2019 р. за матеріалами Zik.ua

peredplata