Чехія забороняє в’їзд росіянам за туристичними й студентськими візами

 
Уряд Чехії в середу, 12 жовтня, ухвалив рішення про посилення візових обмежень для російських громадян. У Міністерстві закордонних справ Чехії повідомили, що також ухвалено рішення щодо підтримки навчання білоруських та українських студентів у чеських вищих навчальних закладах.

Про це заявив глава чеського МЗС Ян Ліпавський.

“Тоді як в Україні російські ракети падають на дитячі майданчики та на людей, які просто йдуть на роботу, до Чехії через міжнародний аеропорт щодня прибуває до 200 громадян Російської Федерації”, – заявив глава чеського МЗС Ян Ліпавський.

Він зазначив, що саме тому ухвалили рішення, що російським громадянам, які в’їжджають на чеську територію через зовнішній Шенгенський кордон – зокрема міжнародний аеропорт Чехії – з метою туризму, спорту чи культури, тепер буде відмовлено у в’їзді.

Рішення набуде чинності з 25 жовтня і стосуватиметься російських туристів із чинною шенгенською візою, яка була видана будь-якою країною-членом ЄС.

Таким чином, Чехія приєдналася до країн Балтії, Польщі та Фінляндії, які закрили свої кордони для російських туристів у попередні тижні.

Окрім того, своїм рішенням уряд Чехії дозволив студентам із України вступати до чеських університетів, навіть якщо вони отримали тимчасовий захист в іншій країні ЄС, а білоруським студентам – дозволив приїжджати на чеську територію.

“Ми хочемо надати якісну європейську освіту тим, кого переслідують із політичних мотивів, і тим, хто налаштований змінити нинішні недемократичні умови у своїй країні”, – пояснив Ліпавський.

peredplata