У Чернівцях відбулася прем’єра фільму про мера Траяна Поповича

Сьогодні, 26 січня, у Чернівцях у кіномистецькому центрі ім. І. Миколайчука відбулася прем’єра документального фільму “Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші”.

Кінозал був заповнений вщент, повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Фільм присвячений діяльності мера Чернівців Траяна Поповича, якому у 1941 році вдалося врятувати від загибелі біля 20 тисяч чернівчан єврейського походження.

У 1969 р. в Ізраїлі йому присвоїли звання “Праведника народів світу” з формулюванням: “на знак особливої вдячності за порятунок двадцяти тисяч чернівецьких євреїв від депортації у табори смерті в Трансністрії”.

“Розпочали знімати фільм ще до війни, але більшу частину все ж зняли після 24 лютого. Під час війни головне слово – ненависть. Проте йдеться не про вбивство, а рятування кількох тисяч життів. Тому, мабуть, тут головне слово – любов”, – каже співавтор та сценарист фільму Сергій Воронцов.

Фільм, як ніколи актуальний, адже головна проблема під час війни чим керуватися совістю, чи власними інтересами.

“Головна проблема фільму – це проблема вибору. Можна керуватися або совістю, або тим, що тобі зручно в даний момент, особливо це проявляється під час війни. Для нас Траян Попович – це приклад того, як людина нехтуючи власними інтересами, намагається захистити величезну кількість людей”, – говорить керівник проекту Сергій Гакман.

Після закінчення фільму люди довго аплодували, дехто навіть викрикував: “Браво!”.

Керівник проєкту: Сергій Гакман;
Співавтор і сценарист: Сергій Воронцов;
Співавтор, режисер і оператор: В’ячеслав Хабайло;
Актори: Іван Данілін, Олексій Григорчук.
Оператор: Віталій Яскевич, В’ячеслав Хабайло, Микола Гавка.
Монтаж: Андрій Дубінецький.
Літературний редактор: Олеся Андрійчук.

peredplata