ЗАБОРОНА УПЦ МП НА ВОЛИНІ

 
 
Рішення місцевої влади про заборону діяльності на території області Української православної церкви московського патріархату має здебільшого політичний характер. Однак звернення депутатів облради до Президента, Верховної Ради може посприяти прийняттю необхідних законопроєктів, що стосуються заборони УПЦ МП.

Нагадаємо, 11 квітня під час сесії депутати облради проголосували за два проєкти рішення: про звернення до вірян УПЦ МП, а також про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності УПЦ МП на території Волинської області.

Як прокоментував після завершення сесії голова облради Григорій Недопад, сьогодні депутати одноголосно прийняли рішення, подібні до тих, які раніше підтримали Хмельницька, Тернопільська, Львівська чи Рівненська облради.

«Ми підтвердили, що дотримуємося такої самої позиції. Ми маємо показати, хто на чиїй стороні», – сказав голова Волинської обласної ради.

Його перший заступник Юрій Поліщук додав: фактично рішення місцевої влади про заборону діяльності на території області УПЦ МП має не юридичний, а політичний характер.

«Дуже вагомою є позиція депутатів Волинської обласної ради, бо ми висловили одностайну позицію стосовно цієї структури і в нашій області, і в Україні в цілому. Також це намір підштовхнути Верховну Раду до ухвалення законопроєктів про заборону російської православної церкви в Україні та про внесення змін до деяких законодавчих актів, які спрощують процедуру переходу з УПЦ МП до Православної церкви України», – пояснив Юрій Поліщук.

Він додав: на його думку, заборонити діяльність російської церкви на території України потрібно було давно, адже ця структура роками була осередком ворожої пропаганди, що підтверджують десятки випадків, про які повідомляють ЗМІ.

Як ми писали, 15 вересня 2022 року Волинська обласна рада підтримала звернення до ВРУ, Кабміну та РНБО про заборону Української православної церкви Московського патріархату на території України. За проголосували 52 депутати.

Ольга ШЕРШЕНЬ

peredplata