Швеція в НАТО

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Вільнюса:

-Ну, що ж! Питання щодо вступу Швеції в НАТО вирішене! Туреччина готова підписати Протокол про вступ Швеції у НАТО…
10 липня 2023 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоан, прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрілися під час саміту НАТО у Вільнюсі.
Після останнього саміту НАТО у Мадриді Швеція та Туреччина вирішували виконання законних вимог безпеки Туреччини, зокрема питання курдських екстремістів. У рамках цього процесу Швеція внесла поправки до конституції, змінила свої закони, значно розширила свою антитерористичну співпрацю проти РПК і відновила експорт зброї до Туреччини, усі кроки, викладені в Тристоронньому меморандумі, погодженому в 2022 році.
Сьогодні Швеція та Туреччина погоджуються продовжувати співпрацю як у рамках Тристороннього постійного спільного механізму, створеного на Мадридському саміті НАТО 2022 року, так і в рамках нового двостороннього Договору про безпеку, який проводитиме щорічні зустрічі на рівні міністрів і створюватиме робочі групи, якщо це необхідно. На першому засіданні цього Договору про безпеку Швеція представить дорожню карту як основу своєї подальшої боротьби з тероризмом у всіх його формах і проявах з метою повного виконання всіх елементів Тристороннього меморандуму, включаючи статтю 4. Швеція повторює, що вона не буде надавати підтримку YPG/PYD та організації, яка в Туреччині називається FETÖ.
І Швеція, і Туреччина погодилися, що співпраця в боротьбі з тероризмом є довгостроковою роботою, яка триватиме після вступу Швеції до НАТО. Генеральний секретар Столтенберг також підтвердив, що НАТО категорично засуджує тероризм у всіх його формах і проявах. НАТО суттєво активізує свою роботу в цій сфері, в тому числі шляхом заснування Генеральним секретарем, вперше в НАТО, посади спеціального координатора з питань боротьби з тероризмом.
Ми зобов’язуємося дотримуватись принципу, згідно з яким членами Альянсу не повинно бути жодних обмежень, бар’єрів чи санкцій щодо оборонної торгівлі та інвестицій. Ми будемо працювати над усуненням таких перешкод.
Швеція і Туреччина також домовилися активізувати економічне співробітництво через Спільний турецько-шведський економічний і торговий комітет (JETCO). І Туреччина, і Швеція намагатимуться максимізувати можливості для збільшення двосторонньої торгівлі та інвестицій. Швеція активно підтримуватиме зусилля, спрямовані на пожвавлення процесу вступу Туреччини до ЄС, включаючи модернізацію Митного союзу ЄС-Туреччина та лібералізацію візового режиму.
Виходячи з цього та враховуючи імперативи стримування та захисту євроатлантичного простору, Туреччина передасть Протокол про приєднання Швеції до Великої Національної Асамблеї та тісно співпрацюватиме з Асамблеєю для забезпечення його ратифікації.

peredplata