Україна здобула 11 медалей у третій день Ігор нескорених-2023: усі результати

Володимир Товкис на Іграх нескорених-2023. Фото: Getty Images

Як виступили українські “нескорені” в третій день Invictus Games – мультиспортивного турніру серед ветеранів і військовослужбовців, які зазнали поранень або травм.

У німецькому Дюссельдорфі завершилися фінали третього дня Ігор нескорених-2023. Серед учасників розіграли медалі у веслуванні на тренажерах, а також відбулися перші матчі з баскетболу на візках.

За підсумком дня українці завоювали 11 нагород: чотири золоті та сім срібних, усі – у веслуванні. Загалом “синьо-жовті” мають уже 19 медалей: 6 золотих, 11 срібних та 2 бронзові.

Як виступили українці

Веслування на тренажерах

Українські учасники змагалися в 11 фіналах з веслування на тренажерах та в десяти з них піднялися на п’єдестал.

Ветеран Нацгвардії Володимир Товкис здобув два чемпіонські титули: у перегонах на витривалість (4 хв) і спринті (1 хв) у класі IR3. У першому фіналі Володимир посів перше місце з результатом 1126 метрів, а в другому – з 328 м.

До останнього Товкис вів боротьбу за перемогу з іншим українцем Олегом Должком, який у підсумку зайняв “срібну” позицію у спринті (320 м). Другу сходинку він розділив із американцем Іваном Морерою, який мав ідентичний результат.

Після третього змагального дня доробок Товкиса на цих Іграх зріс до трьох медалей: після “бронзи” в метанні диска на старті турніру.

Українська команда допомагає Володимирові Товкису після виснажливого фіналу з веслування на тренажерах на Іграх нескорених-2023
Українська команда допомагає Володимирові Товкису після виснажливого фіналу з веслування на тренажерах на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Ще одне “золото” виборов ветеран ЗСУ Микола Заріцький. Українець переміг у змаганнях на витривалість у класі IR5 із 1254 метрів. Пізніше він додав до цього досягнення й “срібло” у спринті з результатом 359 м: усього на два метри він поступився американцеві Ґреґорі Вокеру.

Загалом у Заріцького вже чотири медалі в Дюссельдорфі: раніше він здобув “золото” у штовханні ядра та “срібло” в метанні диска.

Микола Заріцький на Іграх нескорених-2023, веслування на тренажерах
Микола Заріцький на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Військовослужбовець ЗСУ Назар Вознюк здобув свої перші медалі Ігор нескорених: “золото” у змаганнях на витривалість у класі IR2 та “срібло” у спринті в класі IR4. За чотири хвилини він подолав на концепті 1070 метрів, а за одну – 329.

Перші українські медалі серед жінок на цих Іграх завоювала парамедикиня добровольчого батальйону “Госпітальєри” Юлія Шевчук. Учасниця оформила “срібний дубль” у класі IR5, посівши друге місце у витривалості (984 м) та спринті (278 м). В обох її випередила лише австралійка Терін Дікенс.

Юлія Шевчук на Іграх нескорених-2023, веслування на тренажерах
Юлія Шевчук на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Свою першу срібну медаль у веслуванні здобув і військовий ЗСУ Іван Молдун. Українець посів другу позицію у спринті в класі IR2 з результатом 231 метр за одну хвилину. Переможцем у цій категорії став кореєць Чхве Син Мін (258 м).

Емоції Івана Молдуна та його дружини Катерини на Іграх нескорених-2023, веслування на тренажерах
Емоції Івана Молдуна та його дружини Катерини на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Змагання з веслування завершилися чоловічим фіналом у спринті в класі IR6 та ще однією медаллю для України. “Срібло” завоював поліціянт Максим Дмитраш із результатом 382 м. Це його друга срібна нагорода після досягнення у стрибках у довжину.

Інші результати у веслуванні

  • Олег Должок: 4-те місце (витривалість, IR3) – 1021 м.
  • Ігор Дерман: 5-те місце (спринт, IR5) – 348 м.
  • Віталій Бородавка: 5-те місце (спринт, IR6) – 371 м, 12-те місце (витривалість, IR6) – 1155 м.
  • Вадим Мазніченко: 6-те місце (спринт, IR3) – 296 м, 7-ме місце (витривалість, IR3) – 953 м.
  • Ярина Аліманова: 7-ме місце (спринт, IR6) – 293 м.
  • Богдан Яроцький: 8-ме місце (спринт, IR5) – 334 м.
  • Семен Лагун: 8-ме місце (спринт, IR6) – 366 м.
  • Євгеній Кірейонок: 40-ве місце (спринт, IR6) – 326 м.
 

Змагання з баскетболу на візках розпочалися з матчів групового раунду. Збірна України потрапила до групи B, де стартувала з перемоги над Канадою з рахунком 7:4. Найрезультативнішим гравцем матчу став Семен Лагун, який реалізував триочковий кидок у першому періоді. Ще по два очки принесли Богдан Яроцький і Веніамін Бондарчук, який провів на паркеті найдовше – 24 хвилини.

У наступній грі українці мали результативний поєдинок із Великою Британією, але поступилися з рахунком 10:16. Цього разу найвлучнішим гравцем команди став Максим Зубов, який приніс чотири очки. З двома матч завершили Лагун і Бондарчук, який знову не покидав майданчик упродовж усієї гри, а також Микола Заріцький.

Збірна України з баскетболу на візках у матчі проти Великої Британії на Іграх нескорених-2023
Збірна України з баскетболу на візках у матчі проти Великої Британії на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

У тртьому матчі групи проти об’єднаної команди Unconquered 1 Україна знову зазнала поразки в близькому поєдинку – 8:12. Упродовж гри влучними кидками відзначилися Заріцький, Зубов, Будько та Бондарчук.

У середу, 13 вересня, на українську збірну чекає матч проти Австралії. За підсумком чотирьох ігор групи визначаться півфіналісти турніру.

Усі медалі України на Іграх нескорених-2023

 

Що відомо про Ігри нескорених-2023

  • Ігри нескорених триватимуть з 9 до 16 вересня та об’єднають близько 600 учасників із 22 країн.
  • Турнір, який започаткував британський принц Гаррі, проходить з 2014 року. Наразі до програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, плавання, велоспорт, волейбол сидячи, баскетбол і регбі на візках та – уперше в історії – настільний теніс.
  • Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017-му, тож змагання 2023 року для неї четверті в історії. До складу української збірної ввійшли 25 учасників: військових і волонтерів ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів. Це найбільше представництво України за історію її участі в Invictus Games.
  • Українська збірна представлена в усіх видах спорту, крім регбі на візках. Проте деякі учасники отримали можливість зіграти й у цьому виді, але в змішаній команді разом із військовими й ветеранами з інших країн.

https://suspilne.media/570831-ukraina-zdobula-11-medalej-u-tretij-den-igor-neskorenih-2023-usi-rezultati/?fbclid=IwAR1WpuEzv6Crx1PlbLla9U6OQLWCDZ_E2w34A7A-_Ms0-8q-i8HlwfyYXNM

peredplata