Молдовські священники масово покидають РПЦ

 

В сусідній Молдові священники масово виходять зі складу Кишинівської митрополії РПЦ.

Полишення російської церковної структури молдавським духовенством набрало обертів у контексті російського вторгнення в Україну, а також після того, як митрополит Кишиніський Володимир у листі до Кирила Гундяєва визнав, що молдавани повернуться в лоно Румунської Церкви.

Так, днями засновник і проректор Теологічної академії в Кишиневі вийшов зі складу Молдовської митрополії РПЦ, долучившись до Румунської Православної Церкви. «Я переїхав до Бессарабської митрополії разом з усіма моїми парафіянами та парафією у Стрешах», – розповів «TV8» священник В’ячеслав Казаку.

До цього часу В’ячеслав Казаку був одним із найвидатніших теологів Молдовської митрополії (МП). Він є засновником православної вищої семінарії, а також духовної академії. Хоча офіційно ректором освітнього закладу є митрополит Володимир, його фактично очолив проректор, який сьогодні залишив структуру, канонічно підпорядковану москві. Будучи родом з України (румуном з Чернівців), отець розповів, що більше не може залишатися в РПЦ.

У Бессарабській митрополії підтвердили факт прийняття Румунською Церквою священника В’ячеслава Казаку під свою опіку, заявивши, що такі процеси наразі активно тривають.

Перехід священника В’ячеслава Казаку є не єдиний. Раніше з РПЦ вийшли також священники: Теодор Пеліна, Василь Єнаки, Іоанн Гангана та Іоанн Солонару.

Бессарабська Митрополія Румунської Православної Церкви закликала всіх священників РПЦ в Молдові перейти до їхньої єпархії. Також від архієпископа “Бельцького та Фалештського” (РПЦ в Молдові) Маркела вимагають звільнити резиденцію єпископів та собор Святих Костянтина та Олени у Бельцях

«… ми заохочуємо всіх тих, хто відчуває утиски від російських єпархій, мати мужність вийти з цього рабства і повернутися до традиції та сопричастя з Румунською Православною Церквою. У Бессарабській митрополії вони (священники, – ред.) знайдуть спокій і радість румунського духу, якого вони позбавлені, і любов до братерського спілкування з людьми, які сповідують ту саму віру і те саме мученицьке минуле», – говориться в офіційному комюніке на сайті Румунської Церкви.

Там підкреслили, що Бессарабська Митрополія ніколи не допускає, щоб румунських священиків з Бессарабії залякували, погрожували їм тільки тому, що вони живуть своєю вірою та любов’ю до своїх братів.

«Будь-які спроби примусу чи залякування є неприйнятними, і Бессарабська митрополія продовжуватиме боротьбу за захист релігійної свободи та культурної ідентичності свого духовенства та віруючих», – додали в Румунській Церкві.

Нагадаємо, у вересні румунський єпископ співслужив з митрополитом ПЦУ в сусідній Угорщині.

peredplata