От і Кличко туди ж… “Україна скочується до авторитаризму”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-От і Кличко туди ж… “Україна скочується до авторитаризму” – Віталій Кличко для німецькогого видання Der Spiegel
Цими днями мер Києва дав інтерв`ю низці закордоних ЗМІ. Я прочитав їх у німецькому Der Spiegel і на сайті 20 Minuten швейцарського телебачення. Усі ми знаємо, що Віталій Кличко ще той говорун і здатен наплести не один мішок вовни. Але тут хочу відзначити, що мер нашої столиці відповідав стримано, розсудливо і розумно.
Коментуючи внутрішню ситуацію в Україні, Кличко зауважив, що його не дивує падіння популярності президента Володимира Зеленського. “Люди бачать, хто ефективний, а хто ні. Були і є численні очікування. Зеленський заплатить за помилки, які він зробив”, – вважає мер Києва.
Але найбільше мені сподобався ось цей його вислів: “Допоки триває війна Росії проти України президент має важливу функцію, і ми маємо підтримувати його. Але наприкінці війни кожен політик відповість за свої успіхи та провали”, – переконаний Віталій Кличко. Щоправда є тут одна лінгвістична абракадабра, чи пак нісенітниця: “відповісти за свої успіхи”. Проте головний посил, на мою думку, правильний: допоки триває війна ми маємо підтримувати нашого президента!
Кличко також не вважає правильним говорити про будь-які власні президентські амбіції і вибори в той час, коли Україна бореться за своє існування.
Разом з цим Віталій Кличко зазначив, що Офіс президента здійснює тиск на всі гілки влади і особливо на місцеве самоврядування.
В ефірі 20 Minuten мер Києва також став на захист Валерія Залужного. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний “сказав правду”, коли описав поточну ситуацію у війні України з Росією, як патову, зазначив Кличко. (Хоча, звідкіля Кличку це знати?)
“Він сказав правду. Іноді люди не хочуть чути правду. Але зрештою він несе відповідальність. Він пояснив і обґрунтував, яке становище сьогодні. Зрозуміло, ми можемо ейфорично брехати своєму народу та нашим партнерам. Але вічно робити це не вийде. Деякі наші політики розкритикували Залужного за ці чіткі слова зовсім несправедливо. Я – на його боці”, – твердо заявив Кличко.
На запитання Der Spiegel чи існує в Україні загроза демократії, Віталій Кличко відповів ствердно: “Так”. Але на його думку перетворити Україну на цілком авторитарну державу Офісу президента не вдасться, бо українці – це волелюбний народ і вони недопустять цього.

peredplata