Комітет з питань свободи слова очолив Ярослав Юрчишин з “Голосу”

Народний депутат України із фракції “Голос” Ярослав Юрчишин став головою Комітету з питань свободи слова. Раніше комітет очолював Нестор Шуфрич, який нині під вартою.

Про це повідомляють народні депутати від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко, Ірина Геращенко та однопартієць Юрчишина Ярослав Железняк.

Верховна Рада віддала за кандидата 247 голосів. До того, 6 грудня, Комітет з питань регламенту розглянув подання кандидатури Юрчишина на голову комітету і направив це подання на розгляд. Ірина Геращенко зауважує, що регламентний комітет натомість не розглядав постанову від партії “ЄС” про призначення Ростислава Павленка на цю посаду.

20 вересня Шуфрича зняли з посади голови комітету Ради з питань свободи слова. В.о. голови комітету став Євген Брагар від “Слуги народу”. Це той депутат, який колись порадив пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комуналку.

Євген Брагар за рішенням Ради 9 грудня стане заступником голови, а Нестор Шуфрич — простим членом комітету.

Що відомо про Ярослава Юрчишина

Як ідеться на сайті руху “Чесно”, депутат закінчив Національний університет “Києво-Могилянська академія” за спеціальністю “політологія”, там же отримав сертифікат із практичної психології. У 2002 році завершив навчання у Львівському національному університеті ім. І. Франка на факультеті історії, спеціальність — вчитель історії, історик, археолог. Член “Пласту”, ГО “Фундація регіональних ініціатив”.

Працював помічником у блоці “Наша Україна — Народна Самооборона”, потім — помічником депутатів Миколи Княжицького, Андрія Парубія.

У 2016-2017 роках був членом Ради громадського контролю при НАБУ. Член конкурсних комісій з обрання прокурорів САП і голови АРМА. З 2016 року до 2018 року був виконавчим директором Transparency International Україна. Коли у 2019 році став депутатом Ради 9 скликання, то обійняв посаду першого заступника голови Комітету з питань антикорупційної політики.

Юрчишин очолює Тимчасову спеціальну комісію ВРУ з питань формування політики щодо поневолених народів.

Раніше правоохоронці оголосили підозру в державній зраді народному депутатові від забороненої партії “ОПЗЖ” Нестору Шуфричу. Також Служба безпеки України провела у Шуфрича обшуки. 15 вересня Шуфрича відправили під варту. 10 листопада Суспільне повідомляло, що запобіжний захід нардепу продовжено до 15 грудня 2023 року.

Хто такий Нестор Шуфрич

Нестор Шуфрич — народний депутат партії  “ОПЗЖ”, діяльність якої остаточно заборонили в Україні у 2022-му році. Свою політичну кар’єру Шуфрич почав ще в 1990-х роках. Протягом всієї своєї депутатської діяльності займав проросійську позицію.

Шуфрич був депутатом 6 скликань Верховної Ради. Спершу Шуфрич був членом Соціал-демократичної партії України. З 2006 по 2007-й рік, коли уряд очолював Віктор Янукович, Шуфрич був міністром з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Потім увійшов до Ради 6-го скликання в складі Партії Регіонів. З посади міністра його звільнили і призначили за указом тодішнього президента Януковича заступником секретаря РНБО. Нестор Шуфрич перебував у партії Регіонів аж до моменту її розпаду, а після 2014-го року став народним депутатом 8-го скликання від Опозиційного блоку. У Раду 9-го скликання увійшов як член проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука і очолював парламентський комітет з питань свободи слова.

Чим відзначився Шуфрич за свою політичну кар’єру

У червні 2013-го року Нестор Шуфрич підписався під Зверненням депутатів від Партії регіонів і  Комуністичної партії до польського Сейму з проханням “визнати Волинську трагедію геноцидом щодо польського населення і засудити злочинні діяння українських націоналістів”. Тоді перший президент України Леонід Кравчук назвав це національною зрадою.

За президентства Януковича, Шуфрич у відповідь на Євромайдан 16-го січня 2014-го віддав свій голос за “Закони про диктатуру”. Після втечі Януковича Шуфрич вступив у нову політичну партію Опоблок і продовжив займати не проукраїнську позицію. У січні 2018-го року Нестор Шуфрич був одним із тих, хто голосував проти Закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей. У своїх виступах  нардеп неодноразово заперечував російсько-українську війну, що триває з 2014 року, а  бойові дії на Сході України називав “війною між українцями”.

peredplata