Pекомендовано провести переговори між Зеленським і Орбаном.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Пора вже давно звикнути, що видання “Українська правда”, як і “Європейська правда” часто роблять сенсації на рівному місці, або роздувають з “мухи слона” у питаннях що стосуються справ Європейського Союзу.
Так і сьогодні. З подачі “Європейської правди” у низці українських ЗМІ рясніють заголовки: “У Європарламенті хочуть позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС”.
В чому неточність інформації? “Європейська правда” спирається на публікацію у порталі “Х” фінського депутата Європарламенту від фракції Європейської народної партії (ЕРР) Петрі Сарвамаа, який начебто ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу у найвищому органі ЄС – Європейській раді.
Так Петрі Сарвамаа написав про таке у своєму мікроблозі сьогодні. Але мабуть парламентар проспав засідання комітетів і сесій Європейського Парламенту. Бо позафракційне об`єднання Європарламенту “Друзі України” вже більше як півроку тому постійно рекомендують винести питання позбавлення Угорщини права голосу у Раді ЄС (Європейській раді). А місяць тому це питання було винесене на обговорення сесії Європарламенту і переважною більшістю голосів воно було ухвалене. Після цього, рішення Європейського Парламенту помандрувало на сусідню вулицю, у Європейську Комісію. Там юристи і експерти мають вивчити ці рекомендації Європарламенту і передати їх у Суд ЄС, який базується у Люксембурзі. А там судді мають винести остаточне рішення.
І я вам скажу, довести що Угорщина неодноразово порушувала цінності Євросоюзу – повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права – дуже непросто.
Наразі у Євросуді в Люксембурзі знаходиться справа лише щодо одно епізоду, передбаченого 7 статтею 2 частини Договору про ЄС, який стосується верховенства права. А цього замало аби позбавляти Угорщину права вето у ЄС.
Отака от невтішна історія.
А питання дійсно на часі. Через 20 днів у Брюсселі стартує позачерговий і екстраординарний саміт на якому 27 країн Євросоюзу повинні ухвалити остаточне рішення щодо надання фінансової допомоги Україні на 2024 – 2027 роки у розмірі 50 млрд євро.
Поряд з цим Києву було негласно рекомендовано провести переговори між президентом Володимиром Зеленським і угорським прем`єром Віктором Орбаном.
Пригадуєте як перед різдвом Андрій Єрмак бадьоро розповідав, що йому вдалось поговорити з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто? Сторони домовились про зустріч Єрмака з Сіярто у цьому місяці та разом підготувати зустріч лідерів двох країн до кінця січня. А місяць лютий вже не за горами.

peredplata