Столтенберг завітав до України

 
 
Президент Володимий Зеленський зустрічає Єнса Столтенберга в Києві. Фото: Дахлалла в мережі X

Генсек НАТО Єнс Столтенберг прибув із візитом до України. Зараз він у Києві.

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на повідомлення речниці Альянсу Фари Дахлалла

Деталі: Близько 15:00 за Києвом речниця опублікувала у Twitter (X) анонс трансляції пресконференції Столтенберга, зазначивши, що це буде спільний брифінг з президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

Зеленський у виступі нагадав, що це вже третій візит Столтенберга в Україну за час повномасштабної війни.

“Сьогодні ми можемо відзначити, що Україна та Альянс досягли найвищого рівня відносин за увесь час нашої незалежності. Але не найбільшого з можливих, і саме про це ми сьогодні говорили і продовжимо говорити після пресконференції”, – зазначив президент.

Минулого тижня Столтенберг заявив, що викриті в останні дні випадки шпигунства на користь Росії в державах-членах Альянсу не завадять наданню військової допомоги Україні.

Зеленський і Столтенберг обговорили ідею про фонд на 100 мільярдів для України

Україна схвалює ідею генсека НАТО про створення спецфонду Альянсу обсягом 100 млрд євро для підтримки української оборони, але зацікавлена у деталях функціонування такого фонду.

Як пише “Європейська правда”, про це заявив президент України Володимир Зеленський після зустрічі з генсеком НАТО у Києві. 

Зеленський повідомив, що вони з Єнсом Столтенбергом у Києві обговорювали, серед іншого, ідею генсека про створення спецфонду НАТО для підтримки України обсягом 100 млрд євро* терміном на 5 років (зауважимо, раніше суму називали у доларах США – Ред.). 

“У союзників дійсно є можливість втілити в життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами про гарантії безпеки”, – зазначив Зеленський.

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків на суму 100 млрд доларів протягом п’яти років для України в рамках пакета, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у Вашингтон.

Як стало відомо “ЄвроПравді”, дискусії щодо створення нового багаторічного фонду підтримки України в межах Північноатлантичного альянсу, як очікується, триватимуть до саміту НАТО.

Столтенберг запросив Зеленського на саміт НАТО, але висловив сумніви щодо запрошення до вступу

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні. Водночас він сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

Джерело: Столтенберг на пресконференції з Зеленським у Києві, повідомляє “Європейська правда”

Деталі: Столтенберг розповів, що обговорював із Зеленським підготовку до ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні.

“Я з нетерпінням очікую зустрічі з вами на саміті у Вашингтоні”, – сказав він.

Столтенберг наголосив, що місце України – в НАТО, і одного дня вона стане його членом.

Однак він зазначив, що не варто розраховувати, що Україна отримає запрошення в Альянс у Вашингтоні.

“Союзники дійсно вірять, що заслужене місце України – у НАТО. Щоб ухвалити це рішення, нам потрібна згода всіх союзників, нам потрібен консенсус, а не більшість, тобто треба згода всіх 32 членів.

І я не очікую, що ми матимемо таку згоду до саміту у липні. Але я вважаю, що ми зможемо продемонструвати, що ми наближаємо Україну ще ближче до членства і хочемо якнайскоріше того дня, коли Україна приєднається до нас як повноправний член”, – заявив Столтенберг.

За його словами, водночас триває робота для забезпечення взаємосумісності України і НАТО, відповідності стандартам Альянсу, щоб одного дня, коли “будуть виконані політичні умови, Україна могла стати членом негайно”.

Раніше повідомлялося, що США та Німеччина є ключовими союзниками у НАТО, які не готові на такий формат запрошення України в Альянс, який дав би юридично зобов’язальний характер і створив визначеність щодо майбутнього вступу України у НАТО. 

Як повідомлялося, у Північноатлантичному альянсі бачать “конкретні кроки” української влади у впровадженні адаптованої Річної національної програми (аРНП) – плану реформ на 2024 рік, покликаного наблизити Київ до членства в НАТО.

Нагадаємо, що адаптована Річна національна програма стала інструментом оцінки з боку НАТО прогресу на шляху України до членства за підсумками саміту у Вільнюсі в липні 2023 року. Тоді Альянс вирішив скасувати один із проміжних етапів на цьому шляху – надання Плану дій щодо членства (ПДЧ).

peredplata

Залишити відповідь