Нобелівську премію з літератури отримала південнокорейська письменниця Хан Канг

В Україні авторку знають за романом «Вегетаріанка»

АВТОР:

ФОТО: Getty Images

Відома південнокорейська письменниця Хан Канг удостоїлася Нобелівської премії з літератури. Авторку відзначили за «сильну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». 

В Україні письменницю найкраще знають за романом «Вегетаріанка»що приніс Хан Канг Букерівську премію. Книга розказує про жінку на ім’я Джінг-хай, яка одного дня усвідомила, що більше ніколи не їстиме м’яса. Роман розкриває складні стосунки героїні з її чоловіком, який виступає в ролі офісного працівника, позбавленого особистості, заклопотаною старшою сестрою та ексцентричним свояком-художником. Кожен з героїв має свої прагнення та облаштовує власне життя, окрім Джінг-хай, яка відмовляється робити будь-що.

Хан Канг виросла в родині письменника і розпочала літературну кар’єру у віці 23 років з публікації своїх віршів у виданні Literature and Society. За два роки вона випустила першу збірку оповідань «Любов до Йосу». У своїх романах, повістях та есе авторка досліджує теми патріархату, насильства, людяності та болю. На рахунку письменниці книги «Чорний олень», «Твої холодні руки», «Людські вчинки», «Біла книга» та інші.

 

Хан Канг стала першою жінкою — лауреаткою премії з Південної Кореї та 18-ю жінкою в історії, що здобула нагороду.

«Я була дуже здивована і вважаю, що це велика честь. Я росла на корейській літературі, яка мені дуже близька. Сподіваюся, ця новина порадує усіх шанувальників корейської літератури, моїх друзів та письменників», 

— прокоментувала новини авторка.

Також стало відомо, що роман письменниці «Уроки грецької» видадуть українською мовою — про це повідомили в харківському видавництві Vivat. Наразі команда працює над редагуванням книги та обіцяє випустити її навесні 2025 року. 

 

«Хоча Україна поки не має свого лауреата в літературі, ми маємо видатних митців, які, безумовно, заслуговували на таку честь. Зокрема, Василь Стус і Микола Бажан, Іван Франко, Олесь Гончар, Іван Багряний та багато інших були номінованими на цю премію. Проте не склалося з різних причин. Вірю, що Нобелівська премія з літератури для України ще попереду»,

— зазначила гендиректорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

peredplata

Залишити відповідь