Помер президент Танзанії Джон Магуфуле.

. Президент-антиглобаліст, у кращі часи користувався підтримкою понад 90% танзанійців.
Він радикально скорочував державний апарат (число міністерств при ньому скоротилося з 34 до 19), виявляв фіктивних держслужбовців (виявилося, що на неіснуючих чиновників щорічно списувалися десятки мільйонів доларів), боровся з корупцією.
Відмовився проводити паради до Дня Незалежності, натомість організував загальнонаціональний суботник.
Відмовився фінансувати виставку, присвячену боротьбі зі СНІДом, натомість ці кошти направив на закупівлю ліків проти СНІДу.
Боровся з пропагандою ЛГБТ і заборонив адвокатам захищати геїв, а також мав намір запровадити в країні обов’язкові «анальні іспити» для більш ретельної боротьби з «інакодупцями».
За часи свого президентства (з 2015 року) суттєво розвинув інфраструктуру Танзанії: купував літаки, будував залізниці, сучасні дороги, мости і аеропорти.
Критикував Всесвітню організацію охорони здоров‘я як супермафіозну структуру і не вірив у коронавірус.
Зрештою, саме він минулого року організував ПЛР-тестування кози, папайї і машинного масла, в результаті якого коронавірус було підтверджено у всіх трьох.
Два тижні тому Магуфуле зник. Він перестав з‘являтися на людях. Опозиція поширювала чутки про те, що президент лікується від коронавірусу – чи то в Найробі, чи в Нью-Делі. Сьогодні повідомили про смерть Магуфуле від серцевої хвороби.
Президенту-дисиденту і останньому романтикові великої політики був лише 61 рік.

“Зниклий” президент Танзанії помер на тлі чуток про його зараження Covid-19

 
Tanzania's President John Magufuli pictured in August 2020

За офіційною інформацією, 61-річний президент Джон Магуфулі помер від ускладнень проблем з серцем у середу

 

Президент Танзанії Джон Магуфулі помер від ускладнень проблем з серцем, повідомила віцепрезидентка країни Самія Хасан Сулуху у зверненні по державному телебаченню.

“З глибоким сумом повідомляю вам, що сьогодні … ми втратили нашого хороброго лідера”, – йдеться в заяві віцепрезидентки Танзанії. Вона оголосила 14 днів національної жалоби.

Магуфулі не з’являвся на публіці понад два тижні, що викликало чутки про погіршення його здоров’я.

Минулого тижня опозиційні політики заявили, що він заразився Covid-19, але влада не підтвердила ці дані.

Магуфулі був одним з найвідоміших скептиків в Африці щодо загрози коронавірусу, він закликав боротися з ним молитвами і паровою терапією з використанням різних рослин.

Він оголосив Танзанію “вільною від Covid-19 ” в червні минулого року. Ставив під сумнів ефективність масок, тестування та кепкував з сусідніх країн, які запровадили жорсткі обмеження для боротьби з вірусом. Танзанія не публікувала подробиць щодо поширення коронавірусу з травня, а уряд відмовився купувати вакцини.

Окрім того, Джон Магуфулі залишив країну відкритою для туристів – десятки тисяч туристів, зокрема, з Польщі, України та Росії відвідали цієї зими танзанійський острів Занзібар.

Згідно з конституцією Танзанії, віцепрезидентка Самія Хасана Сулуху має тепер стати новим президентом Танзанії. Вона буде першою жінкою на цій посаді і буде обіймати її до закінчення 5-річного терміну, на який Магуфулі переобрали у 2020 році.

Самія

Самія Хасан Сулуху має стати першою жінкою на посаді президента Танзанії

 

Останній раз Магуфулі бачили на публіці 27 лютого, але минулого тижня прем’єр-міністр Кассім Маджаліва заявив, що президент “здоровий і багато працює”.

Він звинуватив в чутках про погане здоров’я президента “ненависних” танзанійців, що живуть за кордоном.

Але лідер опозиції Тунде Ліссу з посиланням на власні джерела повідомив BBC, що Магуфулі лікують від коронавірусу в лікарні у сусідній Кенії.

line

Президент-“Бульдозер”: чому про Магуфулі так багато говорять в Африці

John Pombe Magufuli after being elected president (October 30, 2015)

АВТОР ФОТО,REUTERS

  • Народився у 1959 році
  • Вивчав хімію та математику в університеті Дар-ес-Саламу (Танзанія)
  • Працював як вчитель хімії та математики
  • У 1995 році став депутатом, а у 2000 році вперше міністром
  • 2015 року обрали президентом Танзанії
line

Джона Магуфулі вітали за його антикорупційну політику, за що його назвали “Бульдозером”, але президента також звинуватили в придушенні інакомислення та обмеженні свобод.

Його критики погоджуються, що Магуфулі зробив внесок в розвиток Танзанії. Він інвестував у великі інфраструктурні проєкти, такі як залізниця зі стандартною шириною колії, що з’єднує країну з сусідами, основні автомагістралі і автобусну систему в комерційному центрі Дар-ес-Салама. Він також збільшив виробництво електроенергії.

Водночас багато аналітиків кажуть, що саме підхід Магуфулі до Covid-19 визначить його спадщину. В країні проводили мало тестів і не розробляли плани щодо вакцинації.

У Танзанії місцеві жителі з сумом відреагували на звістку про смерть Магуфулі.

Один з них, Джозеф Петро, сказав BBC, що вважає Магуфулі “турботливим” лідером, додавши, що “він так чи інакше допомагав людям”.

“Мені дійсно боляче. Мені особисто боляче”, – сказав він.

Танзанійка Іллюміната Абель висловила схожі почуття: “Він не був моїм родичем, але він був тим, хто прислухався до проблем людей”.

peredplata