Хто насправді винен, що Чернівці – таке брудне місто

Чернівчани скаржаться на міську владу – брудно у місті, а ніхто нічого, мовляв, і не робить. На вулицях безлад. Місто знову у смітті: неприбрані тротуари, купи гілля і пилюка, яка заважає дихати.  Прибираючи ділянки поряд з оселями або підрізаючи гілки деревчернівчани поповнюють смітники міста. Проте вивозити відходи нікому. Міська влада не може впоратися із прибиранням, а територія навколо смітників перетворюється на стихійні сміттєзвалища, які можуть стояти тижнями. У коментарі інтернет-газеті «Час» директор департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко зазначив, що про проблему знає і працює над її вирішенням.

«Ми запустили процес прибирання в місті контейнерних майданчиків від сміття. В період до Пасхи, якщо пригадаєте, кількість сміття в місті зросло, якмінімум, втричі. Найближчим часом, я сподіваюсь, у нас будуть лише два оператори, які будуть слідкувати за порядком і чистотою суто на кожному контейнерному майданчику та додатково в місті з’являться контейнери на 8 кубів для великогабаритного та будівельного сміття.  Наступний сплеск кількості сміття передбачається вже восени,  і я впевнений, що ми до цього будемо краще підготовлені»,  додав він.

Однак, доречно буде нагадати, що на початку квітня під час сесії міської ради із прибирання Чернівців забрали 5 мільйонів гривень і перекинули на іншу статтю бюджету. Тоді депутати намагалися застерегти міську владу. Та марно. Заступнику Чернівецького міського голови Василю Зазуляку доводиться лише розводити руками.

«Ми зараз попрацювали над умовами тендеру, я думаю, що у тому обсязі, у якому нам передбачено кошти,ми справимося»,  сказав Василь Зазуляк.

Тим часом Чернівці залишаються недоглянутими і занехаянимиВодночас у ратуші нарікають на незадовільну роботу управлінців та ЖРЕпів. Заступник міського голови Василь Зазуляк додає: розуміють і їхнє становище, адже компанії, що прибирають Чернівці недостатньо профінансовані. 

«Все таким маємо враховувати ті реалії, що у нас бюджет фактично ковідний. І великих коштів, де ми могли б виділити більше на прибирання – немає», зазначив Зазуляк.

Генерального прибирання міста місцеві жителі й досі не дочекались. Чернівчанка Майя поряд із власним будинком щодня помічає гору відходів, яка невпиннозбільшується.

«Чернівці тонуть у сміттіНа вулиці 29 березня сміття назбиралося так багато, що, аби обійти цю купу, потрібно виходити на дорогу. Така ситуація майже на кожному кроці. А на Сторожинецькій ви бачили, що коїться? Треба мити дороги, тротурари. Пісок всюди. Неможливо відчинити вікнаВантажні машини скидають сміття, хтось з інших районів міста приїжджає і просто залишає сміттяОсь подивітися, що робиться під вікнами багатоповерхівок. І чого там тільки нема. Ми навіть вже й не знаємо, до кого піти скаржитися. Наче прибирають, але результату немає»,  обурюється місцева жителька Майя.

Чернівчани в різних куточках міста бідкаються на суцільний безлад, кажуть: у весняний період, коли сміття більшає, замість посиленого прибирання помічають лише бездіяльність. Чернівчанин Василь очікує, що комунальники таки наведуть лад

«Я з цікавості навіть у смітник заглянув – кілька недопалків і все. І правильно, смітники ж у місті поставили просто, щоб кошти з міського бюджету на щось та й витратити. А саме сміття краще у фонтан кинути, просто собі під ноги. Я думаю, що це всім жителям хотілось, аби місто було чистішим, щоб кращі дороги були у насХто ж їм нарешті пояснить, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. І якщо ми самі не почнемо любити і берегти рідне місто, то ніяка влада нам не допоможе» каже чоловік.

До слова, стихійні сміттєзвалища – не єдина проблема Чернівців. Тротуари та прилоткова частина доріг покрита об’ємним шаром пилу та піску. І хоч минулого тижня у міській раді обіцяли навести лад, чернівчанам й досі доводиться дихати суцільною пилюкою. 

Із прибиранням Чернівців влада поки що не справляється. Тим часом день за днем на вулицях утворюються ще більші купи сміття. І може статися так, що згодом на ліквідацію таких сміттєзвалищ з бюджету доведеться виділяти додаткові гроші.

Ярослава Николюк, студентка ЧНУ ім.Ю.Федьковича

peredplata