Еліна Світоліна – бронзова призерка Олімпіади-2020! Це п’ята медаль України.

Українська тенісистка закінчила турнір з бронзою!

Перша ракетка України Еліна Світоліна змогла вибороти бронзову медаль Олімпійських Ігор у Токіо. У трьох сетах українка здолала представницю Казахстану Єлєну Рибакіну.

Матч проти Рибакіної був останньою можливістю для Світоліної виграти нагороду Олімпійських Ігор. Перед цим українка поступилася за півтори години у півфіналі чешці Маркеті Вондрушовій.

Читайте також: Еліна Світоліна програла у півфіналі та зіграє в матчі за “бронзу” Олімпіади-2020

Світоліна двічі грала проти Рибакіної на турнірах WTA. У 2020-му році саме перемога над представницею Казахстану принесла українці перемогу на турнірі у Страсбурзі. Щоправда, у червні, зустрівшись на турнірі в Істборні, Еліна програла казахстанській тенісистці.

Взяти реванш за поразку на британському турнірі Еліні вдалося. Світоліна вдруге перемогла Рибакіну і виграла “бронзу” Олімпіади.

Ключовим моментом першого сету став третій гейм. Світоліна не використала два брейк-поїнти на подачах Рибакіної і після затяжного гейму дозволила суперниці вийти вперед.

Після програного гейму Світоліна програла усі чотири наступні. У підсумку Рибакіна виграла сет у українки менш, ніж за півгодини – 6:1.

Друга партія розпочалася для Світоліної з програного гейму на власній подачі за рахунку 1:1. Проте Еліна змогла відігратися та зрівняти рахунок – 3:3.

У подальшому тенісистки майже не помилялися на власних подачах – переможницю мав визначити тай-брейк. Там Світоліній вдалося вирвати перемогу і перевести гру у третій сет.

Еліна змогла вирвати “бронзу”! Хоча Рибакіна вирвалася вперед, вигравши стартові три гейми, Еліна зробила брейк у відповідь, після чого взяла і свою подачу – 4:4. А згодом – ще один брейк та виграний гейм на власній подачі з сьомої спроби

Олімпіада-2020. Теніс (жінки). Матч за третє місце

Єлєна Рибакіна (Казахстан, 15) – Еліна Світоліна (Україна, 4) 1:2 (6:1, 6:7, 4:6)

Що означає результат Світоліної на Олімпіаді-2020

  • Третє місце – найкращий результат Світоліної на Олімпійських Іграх і України взагалі в одиночних турнірах. У Ріо вона не пройшла чвертьфінальну стадію.
  • “Бронза” – новий рекорд України на тенісних турнірах Олімпіади. У 2008 році Альона та Катерина Бондаренко стали четвертими у парному розряді.
  • Світоліна без перемог у фіналах з вересня 2020-го. Тоді вона виграла турнір у Страсбурзі саме у Рибакіної.
  • Світоліна залишається на шостому місці в рейтингу WTA.
 

Еліна Світоліна - про "бронзу", виступ на Олімпіаді-2020 та підсумки першої половини сезону

Еліна Світоліна – про “бронзу”, виступ на Олімпіаді-2020 та підсумки першої половини сезону

 ЕКСКЛЮЗИВНО

Еліна Світоліна - про "бронзу", виступ на Олімпіаді-2020 та підсумки першої половини сезонуAP

Що сказала українська тенісистка після завершення виступів на Олімпійських Іграх.

Олімпійські Ігри у Токіо стали для Еліни Світоліної четвертим мейджор турніром у 2021 році. Українська тенісистка взяла участь на трьох турнірах серії Великого Шолому, проте не досягала високих результатів. На Australian Open вона пройшла у 1/8 фіналу, на Ролан Гаррос – 1/16 фіналу, а з Вімблдону вилетіла вже за підсумками другого раунду змагань.

Турнір у Токіо став ще однією можливістю для Світоліної досягти високого результату. І їй це вдалося: українка боролася за “золото” Олімпійських Ігор, хоча програла у півфіналі чешці Маркеті Вондрушовій.

Проте без медалі Світоліна не залишилася. У напруженому 3-сетовому матчі Світоліна здобула вольову перемогу над казахстанською тенісисткою Єлєною Рибакіною, завоювавши бронзову нагороду.

“Бронза” Олімпіади в Токіо стала історичною не лише для Світоліної, але й для усієї України. Ця нагорода стала першою для українських тенісистів у 2021 році

Читайте також: Еліна Світоліна встановила історичне досягнення, здобувши “бронзу” на Олімпіаді-2020

На післяматчевій прес-конференції українська тенісистка підвела символічні підсумки від першої частини сезону. Світоліна звернула увагу на проблеми із психологією, які мала після раннього вильоту на Вімблдоні.

  • Про виступ на Олімпіаді

“Увесь тиждень було дуже важко. Майже кожен матч був на нервах. Тут немає слабких гравців, тому доводилось викладатись на повну – на всі 100%. Авжеж, тут я не грала у свій найкращий теніс. Але я намагалась боротись і не здаватись, постійно тримала себе в тонусі ментально”.

  • Про матч за “бронзу” з Рибакіною

“Сьогодні [31 липня] був один із найважчих матчів для мене, тому що я знаю, що ця медаль означає для мене та України. Тому в мене була мотивація, яка постійно рухала вперед, не давала здаватись, і я боролась до самого кінця. Думаю, саме це мені й допомогло”.

  • Світоліна порівнює бронзові фінали у чоловічому та жіночому турнірах

“Матч переді мною між Новаком Джоковичем і Пабло Карреньо-Бустою був дуже схожий на мій. І під час свого матчу я думала: “Боже, зараз я відчуваю себе так само – такий самий тиск, як і Карреньо”. Я просто намагалась відігравати очко за очком, не сильно квапитись. Вона [Єлєна Рибакіна] забирала хороші очки, заробляла вінерси, матч-поінти. Було важливо не помилятись, тому я спробувала перезавантажитись і залишатись спокійною. Мій адреналін був дуже високого рівня, тому мені потрібно було фокусуватись лише на одному очку. Коли ж я нарешті виграла матч-поінт – це був вибух емоцій”.

  • Про те, чи планувала здобути медаль на Олімпіаді

“Якщо чесно, то я нічого не обіцяла. Я просто говорила, що сподіваюсь привести Україні медаль. Тому я боролась, зробила усе можливе, аби відновлюватись. Сітка була дуже непроста, усі суперники були чіпкими, кожен матч був, як битва. На Олімпіаді ти іншого й не очікуєш, адже всі приїжджають сюди, аби досягнути медальних раундів і здобути нагороду. Тому, авжеж, я дуже засмутилась, коли програла в півфіналі і мені було дуже важко ментально. Але я дуже рада, що змогла виграти “бронзу”. Для мене це неймовірно. Я дуже пишаюсь своїм виступом на цьому тижні. Адже було дуже багато важких моментів”.

Читайте також: “Це неймовірні відчуття”. Перші слова Світоліної після виграшу “бронзи” на Олімпіаді

  • Про те, що було до Олімпіади

“Авжеж, це дуже особливі кілька тижнів для мене були непростими. Бо після поразки на Вімблдоні мені було погано психологічно. Важко було навіть через кілька днів після весілля – не через життя в цілому, а через теніс. Я так багато працювала, але результати були не такими хорошими, як я очікувала. Авжеж, я намагалась залишатись сильною – це було непросто. Я багато страждала, але потім поверталась сильною. Я дуже тішусь, що поруч зі мною багато людей, які підтримують мене в такі складні моменти. Авжеж, було і хороше, що згадати. Так, було непросто після Ролан Гаррос, Вімблдону… Я була дуже сфокусована на цих змаганнях. Авжеж, у житті бувають як підйоми, так і спади. Я просто намагаюсь отримувати задоволення від того, що зі мною відбувається, не бути занадто засмученою чи навпаки втрачати голову від щастя. Багато речей трапляється в житті, але їх треба сприймати, як вони є”.

  • Що означає бронзова медаль для Світоліної

“Ця медаль чимось схожа на хороше досягнення на турнірі “Великого Шолома”, але все одно це важко порівнювати. Олімпіада – це змагання, де спортсмен хоче здобути будь-яку медаль. Неважливо – “золото”, “срібло” чи “бронзу”. Коли ти виграєш цю нагороду – це дуже особливий момент у житті. Існує багато дискусій навколо того, як оцінювати олімпійську медаль, але для мене, для України вона значить дуже багато. Ця медаль – вона інша. Мені важко її оцінити. Але я знаю, що після поразки в півфіналі мені було дуже непросто. У тенісі майже не буває таких ситуацій, коли ти граєш за “бронзу”. Так що я дуже пишаюсь тим, як я провела цей тиждень тут. І дуже пишаюсь тим, який камбек зробила в сьогоднішньому матчі [проти Єлєни Рибакіної]. Цей тиждень для мене дуже особливий”.

  • Про те, як складався матч із Рибакіною

“Я не буду брехати. Авжеж, коли ти програєш із великим відривом, як було в другому сеті – 1:3, у третьому сеті – 1:4, то приходять думки про поразку. Але їх потрібно пересилювати думками про дії, що ти будеш робити під час наступного розіграшу. Не зупинятись на негативі та постійно думати про наступні дії. Думаю, я сьогодні [31 липня] була в дуже бойовому настрої. Навіть після першого сету, коли я програла без шансів, мені вдалось повернутись. І це, авжеж, було дуже важко. На мій погляд, це був один із найважчих матчів [у кар’єрі], коли я програвала, але повернулась у гру. Авжеж, це має велике значення для мене. Це – гра за “бронзу”, гра за Україну. Дуже важливий матч”.

  • Чи буде підтримувати інших українських олімпійців

“Так, авжеж, я завжди дивлюсь результати [українців] і слідкую за іншими видами спорту. На жаль, тут неможливо вільно пересуватись на інші арени та дивитись змагання. Також треба виїжджати [з Японії], як тільки програєш – це такі правила. Тому я буду дивитись і переживати [за інших українських спортсменів] через телевізор”.

peredplata