Куди поділися пільгові автобуси у Чернівцях?

Народна трибуна

Крик душі
«Упродовж тривалого часу не можемо користуватися своїми правами на пільговий проїзд, що гарантовані нам чинним законодавством, бо цього законодавства не дотримуються водії автобуса №23, що курсує від Південно-Кільцевої до Садгори, — крик душі мешканців Чернівців – Наталії Поліщук з вул. Полєтаєва,4, Марії Маріуки з вул. Стасюка, 26, Катерини Тарановецької з вул.Стасюка, 24, Олександра Твердодуба з вул. О. Кошового,54, Домніки Юги з проспекту Незалежності, 60, Миколи Полякова з вул. Червоноармійської, 47-В, Володимира Смирнова з вул. Червоноармійської, 172 та Людмили Смирнової з вул.Червоноармійської, 69. — По-перше, вони не дотримуються розкладу руху і досі не мають вивіски із зазначенням того, які з них пільгові, а які платні. Коли виникає необхідність дістатися до так званого Буковинського селища, де розміщені наші городи, водії змушують платити за проїзд. На обурення відповідають криком: мовляв, усі ми отримуємо пенсію, тож маємо платити. Та, у свою чергу, в присутності пасажирів нарікають, що перевізнику «не платить за пільговиків міська рада». А хіба ми у цьому винні? Чому водії дозволяють собі сваритися та грубо поводитися з пасажирами? І чому не здійснюють жодного рейсу з перевезення пасажирів пільгових категорій, при тому, що мають виконувати їх двічі на день? Та ще й, аби не везти пільговиків безкоштовно, обманюють стареньких людей – о 6 год. 50 хв. заявляють, що «пільговий» автобус вже поїхав. Чому б цим перевізникам не запозичити досвід маршрутів №№3,4, водії яких з повагою ставляться до своїх пасажирів? Допоможіть повернути пільгові автобуси, бо куди вже тільки не зверталися – усе безрезультатно…»

Писк влади

Директор «Сіті-транс-авто» Вадим Манолійович Халатурник:
— Цього просто не може бути, бо ми слідкуємо за роботою своїх працівників. Знімати таблички водіям навіть не вигідно – за це вони можуть бути оштрафовані. До мене, наприклад, ніхто з цього приводу не звертався. Якби були конкретні звернення, обов’язково вжив би заходів, адже навіть під час перевірки одночасно у всіх автобусах перебувати неможливо. Тому задля дієвої реакції на порушення потрібно повідомити номер автобуса, дату інциденту та хоча б приблизно час за тел. 050 377 11 33. І ще інформація до відома пасажирів: пільговими є перший і третій рейси автобусів, що курсують за маршрутом «Південно-Кільцева-Садгора», усього ж їх є 4.

Заступник директора Центру міських пасажирських перевезень Георгій Васильович Косован:
— Ми досить часто перевіряємо водіїв, і порушень, про які йдеться, не зафіксували. Пільговиків водії 23 маршруту перевозять. Одного разу було, що водій зняв табличку, але – наступний автобус уже їхав з табличкою «пільговий». До речі, такі таблички запровадили самі перевізники для зручності пасажирів, але законодавчо це ніде не закріплено. А у випадку зловживань з боку водіїв раджу пасажирам звертатися до Центру міських пасажирських перевезень (тел. 55 14 04), вказавши при цьому дату, час і номер автобуса, водій якого допустив порушення.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata