У Чернівцях порушують права інвалідів

У Чернівцях порушують права інвалідівНещодавньою прокурорською перевіркою виявлені численні порушення Указу президента України «Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями». До прикладу, за наявності необхідних технічних можливостей досі приміщення управління праці та со-ціального захисту населення Чернівецької міської ради не обладнане пандусами.

— Люди з обмеженими можливостями, що проживають у Чернівцях, приречені постійно сидіти вдома, — розповідає керівник громадської орга-нізації «Допомога людям» Андрій Шевчук. – Вони, як і всі ми, мають право на вільне пересування та доступ до будь-якого об’єкта, бо це ж записано у Конституції. Реально в обласному центрі 98% таких об’єктів їм не доступні. Інваліди не мають змоги навіть до вітрини підійти, не кажучи про те, щоб дістатись до самого приміщення… А тим часом чиновники цими проблемами не особливо переймаються. Візочники не можуть ні заїхати, ані виїхати з тротуару. Ті ж спуски, які начебто облаштували на переходах чернівецьких вулиць, виконані неправильно, без врахування стандартів.

Спеціальними спусками для інвалідних візків не обладнані й зупинки громадського транспорту. Проблемою є доступність МСЕК, приміщення якої по вул. Руській,7 також не має спеціального заїзду та досі не обладнане навіть кнопкою виклику. Питання перенесення його на перший поверх та в іншу будівлю, яке давно піднімають інваліди, ніяк не вирішується – вочевидь, чиновникам так легше. Андрій Шевчук радіє, що вже невдовзі буде значно простіше вирішити наболілі питання людей з обмеженими можливостями, бо почне працювати його дітище – громадська організація «Безбар’єрне місто».
— Організація відкриє підприємство інвалідів, котрі й будуть працювати над стандартами доступності. Адже займатися цим мають ті, хто розуміє проблему, — каже громадський активіст.

У роботі управлінь праці та соцзахисту населення Шевченківської та Садгірської районних у місті рад виявлені порушення порядку обліку, зберігання, розподілу та видачі путівок до санаторно-курортних та інших лікувально-оздоровчих установ. Тут видача путівок інвалідам та пенсіонерам почасти здійснювалася без письмового розпорядження начальника управління, не велася їх щомісячна інвентаризація, не здійснювалися відмітки про причини відмови від путівок у журналах. Також прокуратурою міста зроблено акцент на необхідності вдосконалення організаційно-методичного забезпечення та координаційної діяльності управління праці та соцзахисту населення міської ради стосовно роботи міського центру «Турбота» — поза увагою залишилися питання якості надання підопічним со-ціально-медичних, побутових послуг, адресної натуральної та грошової допомоги.

Як повідомляє старший прокурор прокуратури Чернівців Марія Пероган, з метою усунення порушень вимог чинного законодавства, причин та умов, що їм сприяли, за результатами прокурорської перевірки щодо забезпечення прав людей з обмеженими можливостями до міської ради Чернівців внесене подання.
Наталія БРЯНСЬКА

Довідково
Під опікою органів со-ціального захисту населення Чернівців перебуває майже 14 тисяч інвалідів, з них більше тисячі – інваліди Великої Вітчизняної війни та понад 3 тисячі – інваліди дитинства.

peredplata