Буковинка вже 5 років бореться за землю

Народна трибуна

Крик душі
«Я народилась і вивчилась в Онуті Заставнівського району, там моя батьківська хата, — розповідає 83-літня пенсіонерка, учасниця ВВВ Ольга КОТИК. – Біля хати є 44 сотих землі, цією ділянкою я користувалась після смерті батьків. Колгосп розпався, і я намагалась оформити право на землю, але звідусіль отримувала відписки. Згодом будинок приватизувала, а от із землею й надалі проблеми. У 2008 році, коли хотіла оформити всі документи, з’ясувалось, що 30 соток землі моїх батьків приватизовані… головою сільради Дмитром Божиком. У сільській раді кажуть, що землю було вилучено, але пояснень з цього приводу мені жодних не дають. Та й документи архівні вказують, що ніякого вилучення моєї землі не було. Півроку тому обіцяв це питання вирішити Папієв, коли я прийшла до нього на прийом. Уже п’ять років ходжу різними інстанціями, але правди добитися не можу. Так само забрали (вони це називають «вилучили») землю і у моєї доньки Наталії. Сусід вліз на її ділянку, зламав огорожу та побудував собі там гараж. Сільський голова Онуту Дмитро Божик позабирав у нас землі, і немає на нього ніякої управи.
Міліція відкриває і закриває кримінальні справи. Що коїться на цьому світі? Кажуть, щоб я йшла до суду. Та хіба я у свої роки маю на це сили та гроші?»

Писк влади
Як повідомив нам голова Онутської сільської ради Дмитро Божик, за заявами Ольги Котик вже було три перевірки прокуратури та земельної інспекції, але жодних порушень не виявлено. Адже землі були колгоспними.

— Вони ніколи не були у власності пані Ольги, а були колгоспними. У колгоспі вона ніколи не працювала, — запевняє голова. — У 93-94 роках, коли землі розподілялись та віддавались для приватизації, тих 30 сотих отримала моя теща, яка жила по сусідству. Я ж головою став у 2001 році. Така сама ситуація з її донькою, якій вона подарувала хату. Ми ще в 2008 році надали їй дозвіл на виготовлення відведення на 25 соток землі біля хати для будівництва та обслуговування. По сьогоднішній день вони жодних документів для приватизації не підготували. Сусід же оформив документи на свою землю і є її повноправним власником.


Підготувала Надія ВІРНА
P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що заяву Ольги Котик міліція внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування кримінального провадження.

peredplata