У Чернівцях не шанують двірників

У Чернівцях не шанують двірниківПротягом останнього місяця до редакції звернулось кілька груп двірників, які прибирають центральні вулиці Чернівців. Вони стверджують, що за виконану роботу отримують мізер, та ще й той їм не виплачують вчасно. Тим часом керівництво себе грошима не обділяє.

Зокрема, двірники ПП «Регіон Центр» обурюються тим, що отримують найнижчі в Чер-нівцях зарплатні (чистими 1000 грн. в місяць), тоді як керівники та адміністрація отримують в рази більше та ще й виписують собі великі премії. Їх же, незважаючи на те, що щодня — і в мороз, і в спеку — слідкують за чистотою в місті, за людей не вважають.

Директор зазначеного підприємства Володимир Нечитайло відмовився коментувати фінансові аспекти роботи приватного підприємства, пославшись на корпоративну етику та приватність такої інформації. Що ж стосується двірників, то сказав, що проблема вичерпана, адже 5 із 6 скаржників від своїх підписів відмовились. Вони отримують оклади, вказані у штатному розписі. Конфлікту немає.

Також до редакції звернулись двірники ЖРЕПу № 6. Там працює 25 двірників. Але називатися люди бояться, бо тримаються за свою роботу і не хочуть її втратити. Але люди зібрали вже 14 підписів. Вони розповіли, що раніше свою мізерну зарплатню в 1000-1200 грн. отримували регулярно. Але в квітні їм дали тільки по 500 грн. І це до Пасхальних свят, коли треба було і у кошик продукти купити, і стіл святковий в оселі накрити. Решту грошей виплатили вже після свят, наприкінці травня. Тепер затримують зарплатню за травень. В адміністрації відхрещуються від працівників відсутністю коштів. А про бодай якісь премії та гроші на оздоровлення двірникам зась і думати.

Начальник ЖРЕПу № 6 Ярослав Туник пояснює, що всі затримки з виплатою зарплатні пов’язані з казначейством. Адже бюджет перерахував кошти ще 11 червня, вони надійшли на казначейський рахунок. Це 73 тисячі гривень. Але на зарплату казначейство гроші не дає. Що вже казати про матеріали тощо. Така сама ситуація була і в травні. Тобто на папері гроші є, але вони застрягли в казначействі. А люди, за словами начальника, цього не можуть зрозуміти. Він запевняє: щойно кошти надійдуть на рахунок підприємства, їх одразу перерахують на банківські картки працівників. Що стосується преміювання, то, згідно з положенням, вони мають щомісячно 5% премії від окладу. І середньомісячна зарплатня двірника становить 1600 грн., включаючи премію.

Як би там не було, центр Чернівців – це візитівка Буковини. А тому такі конфліктні ситуації в принципі не мали б виникати в європейському місті, де колись підмітали вулиці трояндами і де, як кажуть очільники, варто жити. Людям, які дбають про його чистоту, за роботу потрібно платити. Пристойну зарплатню і вчасно.
Надія ВІРНА

peredplata