Москаль просить відгукнутися родичів барона Миколи фон Василька на Буковині

Москаль просить відгукнутися родичів барона Миколи фон Василька на БуковиніЯк уже повідомлялося, Геннадію Москалю вдалося знайти місцезнаходження могили видатного буковинського діяча Миколи фон Василька. Видатний політик похований на православному кладовищі Тегель у Берліні. Оскільки його могила знаходиться в занедбаному стані, нардеп висловив готовність за власні кошти зайнятися її впорядкуванням. Однак, як свідчить відповідь Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина, для цього необхідний дозвіл родичів похованого. Тому Г.Москаль просить відгукнутися родичів барона Миколи фон Василька й звернутися в буковинські ЗМІ з тим, щоб у подальшому оформити необхідний для впорядкування могили дозвіл.

Надзвичайному Повноважному
Послу України в Федеративній Республіці Німеччина
Клімкіну П.А.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ
(в порядку ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України»)

Шановний Павле Анатолійовичу!

Керуючись нагодою, засвідчую глибоку повагу до Вас, та до колективу очолюваної Вами дипломатичної місії.

На протязі тривалого часу я цікавився біографією, долею, та місцем поховання барона Миколи фон Василько.

Через архіви Федеративної Республіки Німеччини мною було встановлено, що колишній посол Української Народної Республіки Німеччині барон Микола фон Василько, який помер в 1924 році, похований на православному кладовищі району Тегель ( 4 квартал, 7 ряд, 14 місце).
Я був на даному цвинтарі і бачив місце поховання барона М. фон Василька. На місці поховання зберігся Хрест, однак могила знаходиться в дуже занедбаному стані.

З огляду на викладене, звертаюсь до Вас, пане Посол, знайти можливість і укласти договір (чи домовленість) із відповідними органами Німеччини (кладовище в районі Тегель) на приведення даної могили в належний стан, та на встановлення навколо могили огорожі.

Розуміючи фінансово-скрутне становище Посольства, і непередбаченість витрат на дані дії – всі витрати згідно з договором (чи домовленістю) з приведення могили барона М.фон Василька в належний стан я беру на себе і сплачу особисто за власний рахунок.
Заздалегідь вдячний за розуміння та надану допомогу.

З повагою,

народний депутат України,
Перший заступник Голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Г.Г.Москаль

Народному депутату України,
Першому заступнику Голови Комітету
ВР України з питань боротьби з
організованою злочинністю і корупцією
Г.Г.Москалю

Шановний Геннадію Геннадійовичу!

На виконання Вашого звернення щодо впорядкування могили колишнього посла УНР барона М. фон Василька в м. Берлін повідомляємо про наступне.
Православне кладовище в м. Берлін, на якому похований М. фон Василько, включене до переліку історичних пам’яток м. Берлін та знаходиться під захистом держави.

Відповідно до Земельного Закону «Про кладовища» від 1.01.2004 р. проведення будь-яких робіт на кладовищі, яке має статус історичного пам’ятника, може здійснюватись лише із дозволу муніципалітету та фірмою, яка має ліцензію на проведення відновлювальних робіт пам’ятників, що мають історичну цінність.

Також перед проведенням робіт із відновлення могили необхідно отримати дозвіл родичів похованого. Якщо таких родичів не буде встановлено, необхідно представити нотаріально посвідчене доручення на проведення відповідних робіт із відновлення могили.

До орієнтовного переліку робіт із приведення могили М. фон Василько у належний стан входить: переустановка хреста, його чистка та відновлення напису, а також облагородження могили (відновлення форми, встановлення гробнички). За інформацією керівництва кладовища земельним законодавством заборонено встановлювати огорожу навколо могил. Проведення зазначених робіт додатково ускладнюється наявністю дерева, яке росте прямо перед могилою. Його знесення заборонено. У зв’язку із цим, відновити гробничку можливо лише тільки до дерева (фотографії додаються).

З метою організації догляду за могилою є можливість укласти договір на обслуговування із фірмою, яка займається доглядом за кладовищем.
Орієнтовна вартість вказаних робіт може становити від 3.000 до 10.000 євро без врахування коштів на догляд за могилою.

Враховуючи викладене, для вирішення питання щодо приведення могили М. фон Василька у належний стан необхідний дозвіл наявних родичів барона.

З повагою,

Посол (підпис) П.А. Клімкін

peredplata