\”Чернівцігаз\” не хоче повертати людям виплачені авансом гроші

"Чернівцігаз" не хоче повертати людям виплачені авансом грошіКоли право на постачання газу населенню в області перейшло від ДК «Газ Україна» до ПАТ «Чер-нівцігаз», багато хто, за старою звичкою та не вдаючись у тонкощі цих бізнесових перипетій, сплачував за використаний газ на рахунки ДК «Газ Україна». І сплачував не тільки за спожите. Люди ще й авансом платили, бо ж у нашій країні ніколи не знаєш, що тебе чекає завтра. А з розрахунками за газ краще не жартувати. Одразу треба платити, бо відріжуть від труби.

Так от, поки дві газові компанії ділили споживачів і майно, населення гроші носило хто куди. Таким чином дехто, нібито й сплативши авансом за газ, отримав у серпні 2011 року квитанцію про те, що має сплатити ще раз. Тільки тепер ПАТ «Чернівцігаз». І от деякі буковинці ще до цього часу не можуть достукатись до того, хто їм має повернути переплачене. Хай там і не дуже великі суми, але ж хай би ті гроші були автоматично переведені на рахунки нового постачальника природного газу населенню Чернівецької області!

Але ж ні. У відповіді на звернення народного депутата Максима Бурбака до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, вказується, що ПАТ «Чернівцігаз» не є правонаступником ДК «Газ України» та не має правових підстав повертати кошти у разі їх сплати населенням на рахунок «Газу України». Правонаступником же підприємства мало стати київське ПАТ «Синтез-Газ Україна».

— Це чергова «дуріловка» людей, адже всі ці підприємства є дочірніми компаніями НАК «Нафтогаз». А з «Синтез-Газ» просто зробили помойку, де зникають гроші, — переконаний народний депутат Максим Бурбак. – ДК «Газ України» має техніку, тож нехай її продає і повертає людям гроші. Бо ж для того, щоб відбити борги у населення, вони наймали юристів. А коли постало питання про те, щоб віддати людям борги, вони зникли.
Ми звернулись до ПАТ «Чернівцігаз» за поясненням, до кого ж мають звертатись люди, котрі переплатили ДК «Газ України». Там нам не мали що відповісти, сказали, що таких даних немає й вони навіть не знають, що таким людям сказати.

Тож вирішили ми самотужки шукати правонаступника «Газ України». В Єдиному державному реєстрі фізичних і юридичних осіб міститься інформація про ДК «Синтез-Газ Україна», що розташоване в Києві по вулиці Петропавлівській, 40. За вказаними в реєстрі телефонами (044 253 74 02, 253 74 22) ніхто не відповідає. Мало того, це підприємство, згідно з даними Інформаційно-ресурсного центру, перебуває на стадії припинення підприємницької діяльності.

Отож, схоже, отримати переплачені кошти людям навряд чи вдасться. Добре тим, хто переплатив гривень 10 чи 20 грн. Але коли це більше сотні чи кілька сотень? Чомусь, коли населення боргує тій чи іншій організації, його судами тягають, на стовпах прізвища вивішують, а коли боргує велика компанія людям, то всі сидять тишком-нишком і кивають одне на одного. Україна ж-бо.

Надія ВІРНА

peredplata