На Буковині замість плодових дерев виростають електроопори

Народна трибуна
Крик душі

«Минулої середи працівники Герцаївського РЕМу знищили у моєму саду два плодових дерева — рясні яблуні з яблуками. Це трапилося під час заміни ними старих електричних опор на нові, — крик душі мешканця с. Виноградово Герцаївського району, уродженця Марокко Ель Уаадуді Абдесселяма. — Коли ми запитали, чому вони так вчинили, робітники відповіли, що виконують наказ свого керівника прибирати з охоронної зони (4 м, — Н. Б.) всю рослинність. Але ж як можна було підняти руку на соковите родюче плодове дерево, яке ми доглядали впродовж тривалого часу, та повністю зрізати його? При цьому насправді відстань від однієї електроопори до яблуні становить 6,5 м, а від іншої – 8 м. Пеньки позалишали майже в ріст людини – хто віддає такі накази? Хоч ми викликали міліцію, але не впевнені, що когось покарають, тому просимо посприяти, аби енергетики не нищили наші сади. До речі, в одному місці біля електроопори росте верба, то її не зрубали, а лише почистили гілляки, котрі звисали неподалік опори…»

Писк влади
Виконуючий обов’язки начальника Герцаївського РЕМ, головний інженер Віктор Георгійович Гочу:
— Справді, охоронна зона існує, але ми ніколи не давали робітникам вказівок зрубувати плодові дерева. Гілки, звичайно, чистимо, адже це можна робити будь-якої пори у випадку, коли вони дуже нахилені до дротів ліній електропередач. Стосовно ситуації, що склалася у с. Виноградово, за словами майстра, котрий керував роботами з капітального ремонту тамтешньої підстанції, працівники РЕМу плодових дерев не зрубували. Просто до них звернувся чоловік, котрий мешкає поруч з ділянкою, про яку йдеться, аби працівники з РЕМу замінили опору, що розташована на його території. А коли після обстеження йому відповіли, що туди нема можливості заїхати через дерева та кущі, той чоловік самотужки зрізав дві яблуні. Електроопору йому замінили, а стосунку до зрізування плодових дерев ми не маємо. Чоловік, що звернувся до редакції, насправді не має юридичних прав на землю. Мені доповіли, що він там проживає тимчасово і минулого року мав договір оренди, укладений з сільською радою, цього ж року він не продовжений.

Від редакції. Навіть попри «безгосподарну» земельну ділянку, в Україні існує закон, яким нехтувати не можна. Цього не можуть не знати у сільраді Виноградово. Тому сподіваємося, вчинку чоловіка, котрий знищив два сироростучі дерева з плодами, буде дано належну правову оцінку.

peredplata