Потяг «Чернівці-Київ» їхатиме через Молдову

Потяг «Чернівці-Київ» їхатиме через Молдову  Вкотре місцева влада звітує перед буковинцями про свою доблесну роботу щодо прискорення руху найпопулярнішого серед буковинців потяга «Чернівці-Київ».

І от днями прес-служба Чернівецької обласної ради розі-слала повідомлення, що голова облради Михайло Гайничеру «здійснив робочу поїздку до Кишинева, де відбулась зустріч з Міністром транспорту та дорожньої інфраструктури Молдови паном Василє Ботнарь та Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Молдова Сергієм Пирожковим. Йшлося про оптимізацію маршруту слідування пасажирського потяга №117/118 «Чернівці – Київ» шляхом впровадження його беззупинкового транскордонного руху територією Республіки Молдова без проходження відповідних митних процедур (режим не передбачає пред’явлення громадянами України закордонного паспорта, — ЧАС). Відповідні пропозиції будуть розглянуті під час другого раунду двосторонніх переговорів на рівні експертів, які відбудуться у вересні-жовтні цього року».  Тобто раніше листопада, а то й нового року вирішення цього питання очікувати не доводиться.

Варто зауважити, що про цю проблему говорять вже два роки. Ще восени 2011-го повідомлялось про те, що місцева влада працює над вирішенням питання скорочення часу руху пасажирського потяга сполученням Чернівці-Київ шляхом проходження його територією Молдови. Уже навесні 2013-го йшлося про те, що маршрут «Чернівці-Київ» технічно можливо прокласти через Чернівці – Ларгу – Кам’янець-По-дільський – Хмельницький – Київ. За попередніми прогнозами, потяг відправлятиметься з Чернівців о 20.30 та прибуватиме до Києва о 8 год. 03 хв. Олександр Єфіменко повідомив, що тривалість маршруту становитиме 11 год. 40 хв., збіль-шиться кількість вагонів з 12 до 14, натомість вартість квитка не зміниться.

Отож чекаємо кінця осені, аби вже знати, чи таки зможуть буковинці та гості краю діставатися столиці без зайвих клопотів потягом на 2 години швидше. Сподіваємось, у заявах керівників місцевої влади до того часу з’явиться якась конкретика. Бо, зважаючи на наміри «Укрзалізниці» скорочувати кількість нічних потягів, поки буковинська влада про щось з Молдовою домовиться, потяг буде скасовано.
Вл. інф.

peredplata